Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Återbruks­specialist talar i Stockholm

Den svenska arkitekten Tina Ekener är verksam i Schweiz sedan nästan 30 år. Nu kommer hon till Stockholm för att berätta om återbrukat material och den nya rollen byggdelsjägare.

Den svenska arkitekten Tina Ekener är sedan 1998 delägare i arkitektföretaget Baubüro in situ i Basel, ett företag som i dag har 60 anställda. Företaget har gjort sig känt för att använda en stor del återbrukat material i sina byggnader. De har också vänt på designprocessen och förespråkar en uppgradering av det befintliga byggnadsbeståndet som ett alternativ till att bygga nytt.

Baubüro in situ lägger mycket tid på att hitta återbrukbart material och att lagerhålla, frakta, bearbeta och rita in materialet i sina projekt. Under ett av sina återbruksprojekt uppfann Baubüro in situ en ny roll inom verksamheten – byggdelsjägare. För att minska behovet av renovering av lokaler lägger de också tid på att hitta hyresgäster som passar de befintliga lokalerna, i stället för att anpassa lokalerna efter hyresgästen.

Tina Ekener föreläser på konferensen Plåt23 som äger rum i Stockholm på torsdag. ”Att återbruka innebär inte ett lägre pris, det innebär lägre koldioxidutsläpp” påpekade Tina Ekener i sin föreläsning under förra årets konferens.

Mer att läsa