Gå till innehållet

Återbruk och hälsosamma städer heta ämnen i Almedalen

Flera arkitekter är på plats under Almedalsveckan i Visby för att prata bland annat om deras roll för att nå ett klimatneutralt samhälle.
– Det är extra viktigt att arkitekternas röst hörs i debatten nu, säger Madeleine Nobis, en av de medverkande.

Frågor om arkitektur, byggande och planering har blivit allt vanligare i seminarierna under Almedalsveckan i Visby. I år deltar flera arkitektföretag både med egna arrangemang och som inbjudna i andras, trots och även på grund av sämre tider i branschen.

Liljewall arkitekter arrangerade egna evenemang i form av frukostseminarier redan vid förra årets Almedalsvecka. I år är de tillbaka med tre längre egna seminarier.

– Vi märkte förra året att det fanns ett stort intresse av att diskutera våra frågor och vi vill hinna ha mer fördjupande samtal i år, säger Madeleine Nobis som är arkitekt och hållbarhetsstrateg på Liljewall arkitekter.

Kontoret har valt att prioritera Almedalsveckan och sex anställda som representerar de tre olika kontoren är på plats någon gång under veckan. Värdet av att vara på plats i Almedalen är stort anser Madeleine Nobis.

Madeleine Nobis är hållbarhetsstrateg på Liljewall arkitekter.

– Det är en stor investering att delta i Almedalen, men vi tycker att det är extra viktigt att arkitekternas röst hörs i debatten nu. Vi ser det som att vi inte bara talar för Liljewalls utan för hela branschen. Det ger möjlighet att tydliggöra vad vi som arkitekter kan bidra med, säger Madeleine Nobis.

Liljewall arrangerar egna seminarier om återbruk, om arkitekturens betydelse för ett klimatneutralt samhälle och för välmående, hälsosamma livsmiljöer.

– Det är viktigt att inte bara prata om klimatförändringar och teknik. Vi vill också föra in frågor i hållbarhetsdebatten om värdet av kultur och arkitektur och att bygga ett samhälle för alla, säger Madeleine Nobis.

Landskapsarkitekten och forskaren Alexander Ståhle, som driver Spacescape, har varit i Almedalen ett tiotal gånger, men nu har han inte varit där sedan 2019, året före pandemin. Han tycker att Almedalen är den bästa platsen för att ha många intressanta samtal på kort tid och på liten yta.

– Det har skapats många projekt i Almedalen som Spacescape sen har arbetat vidare med, säger Alexander Ståhle.

Alexander Ståhle är vd på Spacescape.

Men han påpekar ändå att det är dyrt att åka till Almedalen. I år är han den enda som åker från Spacescape, vissa år har de varit fler på plats från kontoret.

– Vi behöver kunna finansiera resa och boende genom att få betalt för seminarier vi deltar i. Tidigare år har jag fått betalt för att delta, men nu är det färre seminarier och fler som vill prata så en tendens är att man oftare få delta utan ersättning, säger han.

I år är Alexander Ståhle inbokad i flera seminarier och paneldebatter och förfrågningar kommer fortfarande in. Han representerar både sitt företag Spacescape och sig själv som forskare och ska bland annat prata om förtätning och bilens och grönskans plats i staden.

– Jag bjuds oftast in på grund av min forskarbakgrund och de ämnen jag kan, och för att jag är van vid att ta debatter. Om jag känner att det behövs fakta i målet kan jag ta på mig forskarhatten, säger han.

Alexander Ståhle tycker att Almedalen är en bra plats både för att testa hur idéer och forskning landar hos praktikerna och för att få inspiration från andra.

– Det är en helt unik politisk festival manifesterad i och av stadsmiljön. Och allt är gratis att lyssna på.

Arkitekter i Almedalen 2023

Arkitektföretag och enskilda arkitekter är involverade i Almedalen på flera sätt. Några exempel är:

Sveriges Arkitekter arrangerar tillsammans med HSB en debatt om att stadsutveckla med kvalitet.

Business arena bjuder in en rad arkitekter till sitt Almedalsprogram.

Strategisk arkitektur arrangerar en debatt om hur man skapar hus som inte behöver rivas, under arenan Stadsbyggnadsdagarna365.

Visbyark och ÅWL arkitekter arrangerar två seminarier tillsammans, om skolbyggnader och om klimatsäkrad stadsutveckling.

Stiftelsen Byggekologi bjuder in arkitekterna Maria Block, John Helmfridsson och Mattias Gustafsson.

Arkitema arrangerar debatt om framtidens energibehov och Kaminsky om klimatanalys och återbruk i nyproduktion.

Mer att läsa