Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Ateljé Ö vinner tävling om katedral i Trondheim

Svenska arkitektkontoret Ateljé Ö har utsetts till vinnare i en öppen tvåstegstävling om en ny katedral i norska Trondheim.

Tävlingen lockade närmare 200 deltagare i det första, öppna steget. Fem av dessa valdes sedan ut till det andra steget.

Tävlingsuppgiften var att utforma en kyrka i det blivande bostadskvarteret Charlottenlund i östra Trondheim. I uppgiften ingick att forma kyrkorummet, angränsande församlingslokaler och den omgivande kyrkoträdgården. Fokus var också hållbarhet. Tävlingens underrubrik lyder ”den gröna katedralen”.

Ateljé Ö har enligt sin egen beskrivning ”tagit fasta på kyrkans vision om ett i skandinavisk tradition ljust kyrkorum och flexibla samlingslokaler anpassade till modernt församlingsliv. Det sakrala kyrkorummet präglas av dess vitkalkade väggar, ett skeppsliknande tak och rader av enkla trästolar”.

Ateljé Ö har tidigare vunnit flera utmärkelser och består av fyra medarbetare baserade på Gotland i Visby.

– Vi är så stolta och glada över vinsten. Tänk att vår unga verksamhet kan ta hem en sådan stor tävling i konkurrens med internationella storspelare, säger Mats Wahlström Walter, en av grundarna av Ateljé Ö i ett pressmeddelande.

Fler svenska kontor deltog i tävlingen. Bland finalisterna fanns Arrhov Frick arkitektkontor och ett hedersomnämnande gick till Westblom Krasse arkitektkontor.

Mer att läsa