Gå till innehållet

Ateljé Ö får priset Ung svensk arkitektur

Det relativt nystartade företaget Ateljé Ö får priset för tre villor på Gotland. Villatriptyken Butter, 319 och Djupvike har flera gemensamma lösningar men varieras beroende på plats och behov.

Priset Ung svensk arkitektur delas ut av tidskriften Arkitektur och ges till upphovspersonerna. Årets vinnare är Ateljé Ö, ett nystartat Gotlandsbaserat kontor, bestående av arkitekterna Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist. Priset delades ut av tidskriften Arkitektur på Arkitekturgalan den 7 april. De fick priset för sin villatriptyk Butter, 319 och Djupvike på Gotland.

– Vi är särskilt stolta över detaljrikedomen och för att vi har fullföljt våra ambitioner i de tre husen som har olika stil men samma grund, sa Joel Phersson, en av arkitekterna i Ateljé Ö, vid prisutdelningen.

De tre villorna har släktskap i form av låga putsade volymer med markerade takskivor och ett spel mellan täta murytor och stora fönsterpartier. De är däremot vända i olika väderstreck och har små variationer i planlösningarna, graden av öppet och slutet och kopplingar mellan det privata och det gemensamma. Också ytskikt, detaljer och tekniskt utförande varierar.

”Med stor inlevelse har tre variationer av en hustyp anpassats efter plats och program. En lekfull gotländsk triptyk, lika vardagligt robust som konstnärligt ambitiös, som övertygar i minsta detalj”, skriver juryn i sin motivering.

Priset Ung svensk arkitektur delas ut vartannat år sedan 2013 då det ersatte det tidigare Debutpriset. Priset ges till upphovspersonerna och förutsättningarna är att projektet ska vara genomfört de senaste två åren och att någon av upphovspersonerna då var under 40 år, verksam inom inrednings-, hus-, landskapsarkitektur eller inom stadsplanering. Priset lyfter fram arkitekter i början av sin karriär.

Villa 319 på Gotland är en av de tre villorna.

Villa Djupvike.

 

Ung svensk arkitektur

Priset Ung svensk arkitektur 2021 delades ut av tidskriften Arkitektur på Arkitekturgalan den 7 april 2022.

Vinnare: Ateljé Ö för villatriptyken Butter, 319 och Djupvike, Gotland.

Arkitekt: Ateljé Ö genom Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist. Medverkande: Skälsö arkitekter, Anna Winsnes, Funkia landskap, m fl.

Byggherre: Privat

Övriga nominerade till Ung Svensk Arkitektur-priset 2021 var: Café Banacado i Stockholm av Aska, House for two artists, villa i Röstånga av Förstberg Ling och parken Vårbergstoppen i Stockholm av Andrén Fogelström.

Mer att läsa