Gå till innehållet

Arkitekturgalan öppnar för fler besökare

Sveriges Arkitekter lyssnar på synpunkter efter tidigare arkitekturgalor. Nu ska fler få möjlighet att delta på branschträffen den 29 november.

För några år sedan växlade Sveriges Arkitekter upp den årliga Arkitekturdagen med målet att nå ut bredare med arkitekturfrågorna och ge mer tyngd åt priserna som skulle delas ut under en galamiddag. Prisutdelningen har de senaste två åren ägt rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Men biljetterna har varit dyra, och i utvärderingarna har synpunkter kommit fram.

– Dels finns det många som inte har möjlighet att betala för att gå privat på middagen och prisutdelningen. Dessutom saknade de som kom möjlighet att mingla och prata med kollegor, säger Ellinor Irving som är projektledare för Arkitekturgalan på Sveriges Arkitekter.

I år prövas därför ett nytt koncept där hela Arkitekturgalan hålls på Cirkus i Stockholm. Under dagen kommer inspirationstalare och andra inslag. Dessutom släpps separata biljetter till kvällen till ett betydligt lägre pris än förra året.

– Vi behåller sittande prisutdelning för att bevara högtidligheten kring priserna, men sen blir det stående middag och olika sorters mingelytor. Vissa vill prata, andra dansa, säger Ellinor Irving.

Ellinor Irving är projektledare för Arkitekturgalan.

Förra året kom 935 personer till dagsprogrammet och 650 till kvällen. I år finns det plats för runt 1000 personer under dagen och närmare 1500 under kvällen.

– Vi tror att fler anställda, studenter och seniorer har möjlighet att komma nu, säger Ellinor Irving.

Ytterligare en anledning att förändra konceptet är att undersöka möjligheten att få in fler sponsorer till galan. Budgeten är densamma som förra året, 3 miljoner kronor, som då gick runt.

I år kan vi acceptera en liten förlust för att fler ska kunna komma och för att se om det här konceptet fungerar bättre på längre sikt, säger Ellinor Irving.

Mer att läsa