Gå till innehållet

Arkitekturgalan flyttas till nästa år

Sveriges Arkitekters årliga gala kommer inte att gå av stapeln som vanligt i november. Evenemanget, där årets arkitekturpriser delas ut, har bytt datum till i mars 2019.

Huvudskälet till att Arkitekturgalan flyttar från höst till tidig vår är att få till en bättre process kring prisjuryarbetet.

– Vi har varit lyhörda för kritiken och vill se till att projekten vi prisar är så klara som möjligt också vad gäller landskapet. Nu kommer juryns platsbesök att ske under sensommar och tidig höst när projekten har landat ordentligt och man kan bedöma helheten, säger Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Detta innebär att nomineringstiden, då var och en har möjlighet att skicka in förslag på pristagare, kommer att pågå ända fram till den 1 juni i år.

En annan anledning till att flytta galan är att förbundets stämma vartannat år också äger rum i november.

– Med Arkitekturgalan i mars får vi en bättre spridning på stora event och samlingstillfällen, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Den första Arkitekturgalan arrangerades av Sveriges Arkitekter år 2012 och innan dess skedde utdelningen av arkitekturpriserna i samband med en även då årlig arkitekturdag. Att flytta evenemanget till vårvintern och prisa insatser som gjorts under föregående år innebär samma upplägg som till exempel filmbranschens Guldbaggegala har.

Det exakta datumet för vårens Arkitekturgala är ännu inte beslutat. Just nu letar förbundet efter en lämplig lokal. Klart är dock att det även i år kommer att bli i Stockholm.

Mer att läsa