Gå till innehållet

Arkitekturen tar plats på filmfestival i Köpenhamn

Nordens största dokumentärfestival CPH:DOX pågår i Köpenhamn. I årets program, med tema Predicting the past, rewriting the future, betonas arkitekturen som en arena där konflikter om historieskrivning och idéer om framtiden ständigt omförhandlas.

I filmen Arc of oblivion står en hemmasnickrad ark i centrum. Den amerikanska dokumentärfilmaren Ian Cheney bygger en katastrofsäker livbåt till sina hårddiskar, bilder och dagböcker med hopp om att bota sin rädsla för att förlora sina minnen. 

Bygget blir början på en resa som tar honom till arkiv på andra platser i världen. Arkivbyggnaderna han besöker ser olika ut och innehåller olika typer av saker, men en sak har de gemensamt: funktionen att stilla det allmänmänskliga begäret att bevara och konservera det förflutna.

Dokumentären Green city life ger sig också ut på en slags resa i världen. För att förstå hur städer kan bli mer hållbara stöter det franska paret Manon Turina och François Marques på byggnader och infrastrukturprojekt som gör plats för naturen sida vid sida med det urbana.

I ett offentligt samtal om klimatkrisen som domineras av ignorans eller mörka prognoser, står Green city life ut med sin optimism. I fokus ligger lösningar och idéer som gör stadsbyggnad och arkitektur till viktiga klimatkrigare i kampen mot den globala uppvärmningen.

Utöver långfilmer bjuder festivalen på en utställning med audiovisuella konstverk. Ett av dem är en digital biblioteksbyggnad inuti ett datorspel. 

Virtuellt bibliotek i datorspelet Minecraft. Stillbild från projektet The uncensored library som visas på CPH:DOX.

I länder som Iran, Ryssland och Saudiarabien, där nästan alla medier är blockerade eller kontrollerade, är världens mest framgångsrika datorspel Minecraft fortfarande tillgängligt. Reportrar utan gränser (RSF) använder detta kryphål för att kringgå internetcensuren och tillgängliggöra litteratur genom konstruktionen av ett gigantiskt virtuellt bibliotek. 

Programmet på CPH:DOX reflekterar över många komplexa samhällsfrågor. I en närstudie av konstruktionen av en byggnadsställning utforskar videoverket Δx = x_f – x_0 förhållandet mellan gentrifiering och marginalisering i bostadsområdet Mjølnerparken i Köpenhamn.

Byggnadsställning i Mjølnerparken i Köpenhamn. Stillbild från filmen “Δx = x_f – x_0” som visas på CPH:DOX.

Arkitekten fick chans att prata med Keiria Hissabu, den danska filmskaparen bakom verket. 

Vad är det som gör byggställningen till ett intressant objekt?

– Jag ville hämta kunskap från olika discipliner som arkitektur och fysik för att inte begränsa temat gentrifiering till samhällsvetenskap. Genom film kan andra kunskapsområden hjälpa oss att utvidga vår förståelse av gentrifiering. 

Hur kom idén till din film till?

– Som boende i Nørrebro exponeras jag för förhållandet mellan gentrifiering och marginalisering dagligen. Den rasistiska och klassföraktande ”ghettolagen” i Danmark river hyreslägenheter med rimliga priser. Samtidigt ser jag vänner och marginaliserade familjer ha svårt att hitta bostäder de har råd att bo i. Det gör temat gentrifiering både samtida och relevant att tala om i en film år 2023.

Om CPH:DOX

  • Nordens största dokumentärfestival. 
  • Pågår 15–26 mars i Köpenhamn. 
  • Firar 20-årsjubileum 2023.
  • Programmet innehåller 200 filmer varav 100 är världspremiärer.

Mer att läsa