Arkitektur engagerar i Göteborgsförort
Kollektivt byggande av konstverket 415 De paviljong ska föra invånarna i ytterområdet Bergsjön i Göteborg närmare varandra.
Bakom verket står initiativtagaren Emilio Brandao, ansvarig för masterprogrammet Design for Sustainable Development på Chalmers, studenter från programmet, Familjebostäder och Hyresgästföreningen. Under tre veckor i november har de byggt för delaktighet tillsammans med engagerade invånare. Även två arkitekter från Collective Warehouse flögs in för att handleda och bidra med sin expertis från liknande projekt. Målet har varit att öka kreativa unga personers inflytande i stadsdelen och inte minst kvinnors delaktighet i det gemensamma rummet.
– I dag är det framförallt yngre män som tar plats i området. Förutom fotbollsplaner har det varit brist på andra forum som engagerar kvinnor. I projektet arbetar vi för att få med oss alla – från skisstadiet hela vägen fram till att sista plankan är på plats, säger Josephina Wilson, projektkoordinator på Familjebostäder.
Och det är kvinnorna i området som framförallt fått vara med och bestämma kring hur paviljongen ska användas. Beatrice Klein som är projektledare för Hyresgästföreningen berättar dessutom att två drivande tjejer med arkitektdrömmar fått följa med på studiebesök till Berlin för att lära sig mer om arkitektur. Nancy Daffour är en av dem.
– Jag har fått med mig så mycket. Jag har fått lära mig historia, ritteknik och de rätta uttrycken som arkitekter använder. Nu vet jag dessutom vilken typ av arkitekt jag vill bli, säger hon.
Familjebostäder anställde även en snickare i området som tidigare varit arbetslös, för att hjälpa till under byggtiden.
– Det är överraskande många både barn, ungdomar och pensionärer som velat hjälpa till eller bara bjuda på fika och prata. Intresset har varit stort, berättar Josephina Wilson.
Under första helgen i december är det invigningsfest med grannarna i området. Byggstaketet tas bort och det blir mat, dans och musik.