Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Arkitektföretaget där cyklande anställda får miljöbonus

Medarbetare på företaget Edge i Malmö kan få upp till 4000 kronor om året om de cyklar eller går till jobbet. Delägaren Jeanette Nilsson vill motivera fler företag att inspirera till hållbart resande.

Det är fjärde året som anställda på arkitektföretaget Edge i Malmö får miljöbonus om de reser klimatsmart till jobbet.

– Vi har ett system där var och en dagligen registrerar sitt resesätt till och från arbetet, precis som vi registrerar tid i våra projekt. Bonussystemet är baserat på att olika transportslag ger olika bonusgrundande poäng, säger Jeanette Nilsson, landskapsarkitekt och delägare på Edge.

Den som bor inom 15 kilometer från arbetsplatsen får full pott i poängsystemet om de går, cyklar eller åker elcykel. Med längre än 15 kilometer får de full miljöbonus om de åker kollektivt.

– Vi skiljer också på hur medarbetaren tar sig till och från kollektivtrafiken – till fots eller cykel, alternativt med bil. Det ger olika poäng, säger hon.

Ungefär två tredjedelar av Edges 20 anställda registrerar bonus.

– En vanlig fråga är om det inte blir orättvist beroende på var man bor. Men faktum är att under de två av tre år som vi har arbetat med miljöbonusen är det medarbetare som bott över en mil bort som fått högst miljöbonus. Det handlar om att bryta den slentrianmässiga vanan att ta bilen, säger Jeanette Nilsson.

Själv började hon cykla när hon studerade till landskapsarkitekt i Alnarp.

– Det var snabbt och smidigt, det gick dåligt med bussar. Jag mår bra av det och cykelturen är en avkopplande stund där jag kan reflektera över arbetsdagen, säger Jeanette Nilsson.

Miljöbonusen betalas ut på lönen en gång om året och är max 4000 kronor om året.

 

Jeanette Nilssons tips för vintercykling:

  • Kläder efter rådande väderlek. Satsa på vattentäta skor och vantar, ta tjocka tumvantar om det är riktigt kallt. Mössa eller skidmask under hjälmen är bra.
  • Använd varselväst och se till att ha bra reflexer och belysning så att du syns tydligt i mörkret.
  • Ta med ombyte till arbetsplatsen.
  • Kör med dubbdäck på vintern. Det blir lite trögare att trampa, men ännu mer motion.
  • Ta tiden! Tar det verkligen längre tid att cykla jämfört med att ta bilen eller bussen? Jämför också med hur mycket tid i veckan du lägger på att ta dig till och från gymmet samt tiden för träning. Genom att cykla till och från jobbet kanske du redan har klarat av träningen.

Mer att läsa