Gå till innehållet

Arkitektföretagen skänker pengar till hjälp för Ukraina

Flera arkitektföretag har de senaste dagarna valt att stödja olika organisationer som ger hjälp och stöd till krigets offer i Ukraina.

”Okidoki har beslutat att stödja Ukrainas folk ekonomiskt med 60 000 kronor (cirka 1 000 kronor per anställd). Vi uppmanar övriga arkitektkontor att bidra med motsvarande summa eller gärna mer.”

Så skrev arkitektkontoret Okidoki i sina sociala medier på måndagen. Företaget skänkte sina pengar till Röda korset.

Efter det har flera arkitektkontor hakat på Okidokis uppmaning eller gjort egna initiativ.

How arkitekter meddelar på Instagram att företaget stödjer FN:s flyktingorgan UNHCR. “Att donera är det minsta vi kan göra i denna svåra stund”, skriver How i sitt inlägg.

Kaminsky arkitektur meddelar att de hakar på Okidoki och stödjer Ukrainas folk ekonomiskt med 50 000 kronor, motsvarande cirka 1000 kronor per anställd, till Röda korset. Fredblad arkitekter meddelar att de skänker 1 000 kronor per anställd, också sammanlagt 50 000 kronor, till Röda korset och ytterligare 1000 kronor per anställd till UNICEF.

Kanozi arkitekter meddelar i sociala medier att de har många anställda som bidragit med stöd privat och att företaget ser det som självklart att försöka hjälpa och därför har skänkt ett ekonomiskt stöd via UNHCR. ”Vi vill med vårt bidrag hjälpa Ukrainas modiga folk samtidigt som vi tar ställning mot detta totalt orättfärdiga anfallskrig från grannarna i öster. Leve Ukraina!”, skriver Johan Casselbrant, partner och kreativ chef på Kanozi på Linkedin.

Archus är ytterligare ett arkitektföretag som i sociala medier berättar att de skänkt pengar. De har valt att skänka till Sverige för UNHCR. ”I kris hjälps vi åt. Precis när vi börjat se en ljusning på pandemin tornar mörka moln upp sig i öster”, skriver Archus i ett inlägg.

Witte Sundell meddelar att de skänker 20 000 kronor, vilket motsvarar 1 000 konor per anställd, till Röda korset. ”Med detta hakar vi på Okidokis lovvärda initiativ och uppmanar även övriga arkitektkontor att bidra med motsvarande summa eller gärna mer”, skriver Witte Sundell i ett inlägg på Linkedin.

Har du eller ditt företag också skänkt pengar eller på annat sätt valt att stödja Ukraina? Berätta gärna för redaktionen, arkitekten@arkitekt.se.

Mer om Ukraina

Mer att läsa