Gå till innehållet

Arkitekternas distansarbete: Svårare med kreativa processer – men lättare få ihop livspusslet

Närvaron och policyn varierar något men på de flesta arkitektkontor arbetar 60–90 procent av medarbetarna i huvudsak hemifrån under pandemin – vilket innebär både för- och nackdelar. Det visar Arkitektens enkät till de största arkitektkontoren i Sverige.

De flesta kontor har som policy att medarbetarna ska jobba hemifrån och att det framförallt är reception, IT-support och en del ledande funktioner som är bemannade på plats. Men flera uppger även att vissa arbetsuppgifter kräver närvaro, som workshoppar i tidiga skeden.

– Vissa uppgifter kräver att man är på kontoret och då åker man in för den tid som behövs för att lösa uppgiften, säger Martin Morén, HR-chef på White.

De flesta anger också att medarbetare som av olika skäl inte kan eller vill arbeta hemifrån får lov att arbeta på kontoret.

– Det fungerar inte för alla att arbeta hemifrån. Bor man själv kan det vara viktigt att komma hemifrån, likaså om man är många hemma så att man känner sig störd. Även personer som bor nära som har lätt att ta sig till kontoret brukar jobba på kontoret, säger Gunilla Persson, vd på AIX.

Samtliga svarande uppger både för- och nackdelar med hemarbetet och flera hänvisar till svar de fått i sina medarbetarenkäter. Nackdelar som nämns är avsaknaden av social samvaro och svårigheter med de kreativa processerna.

– Det saknas något när vi inte kan ses fysiskt. För mig är det den största negativa effekten och jag längtar tills vi kan mötas på riktigt igen, säger Helena Hed, vd på PE.

– Vi har tryckt mycket på vikten av att bry oss om varandra lite extra nu och höra av oss till varandra. Vi försöker också hitta sätt att motivera vardagsmotion och drog precis igång en stegtävling, säger Jan Mattsson, vd på Tengbom.

Cecilia Holmström, vd på ÅWL, konstaterar att det i arbetet krävs nytänkande både vad gäller metodik och verktyg:

Vi arkitekter har ett yrke där samverkan, innovation och kreativitet är en stor del, och det är utmanande att få energi och kraft i det när människor inte träffas fysiskt.

– Vi arkitekter har ett yrke där samverkan, innovation och kreativitet är en stor del, och det är utmanande att få energi och kraft i det när människor inte träffas fysiskt.

Bland fördelarna nämns att visst arbete blir mer effektivt, att resorna är färre och att företag med kontor på olika orter kan arbeta mer geografiskt oberoende. Många nämner att det är lättare för medarbetarna att få ihop livspusslet när de arbetar hemifrån.

– Vi har redan gått ut med information till samtliga att post-covid så kommer medarbetare som arbetar i vår kärnverksamhet att kunna arbeta hemifrån upp till två dagar i veckan förutsatt att det fungerar i projekten. Det finns flera externa undersökningar såväl som en intern undersökning vi gjort som med stor tydlighet och enhetlighet har pekat ut det önskemålet, säger Monica Österberg, HR-chef på Liljewall.

Björn Stillefors, vd på Cedervall berättar att företaget redan upprättat policy och avtal för distansarbete med alla medarbetare för att möjliggöra distansarbete även efter pandemin. Och Ulrika Bergström, vd på Nyréns, talar även hon om större flexibilitet framöver:

– Efter covid ser vi fram mot möjligheten att kunna växla ännu friare mellan arbete på kontoret och hemma – eller i andra miljöer, säger hon.

Några kontor uppger att de önskar återgå till att kunna arbeta på plats igen så snart som möjligt men det råder stor osäkerhet kring hur länge nuvarande situation kommer att vara gällande.

– Vi fokuserar på att på bästa sätt bedriva vår verksamhet utifrån de riktlinjer som ges och kommer att anpassa oss därefter. Vi räknar inte med att vi ska gå tillbaka till något utan utvecklas till någonting nytt, säger Gustaf Källén, koncernchef på Archus.

 

Mer att läsa