Gå till innehållet

Arkitekter visar upp sina hem i ny SVT-serie

I SVT:s nya serie Hemma hos arkitekten öppnar sex arkitekter dörrarna till sina egenritade hus.
– Det är roligt att reflektera över och prata om vad som är viktigt för mig som arkitekt, och varför vi har gjort som vi gjort hemma hos oss, säger Sanna Hederus, som visar upp sitt och Josef Eders hem.

Vid foten av en slänt och mellan stora ekar slingrar sig den gamla landsvägen i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Från början låg här ett slitet torp från 1850. Nu är det ombyggt i två plan med en tillbyggnad som blev klar 2013.

– Det som är spännande med att rita till sig själv är att det är utforskande och experimenterande. Ritandet tog fem år. Det var en process, speciellt om man är två och båda är arkitekter, säger Sanna Hederus, gift med Josef Eder, som driver Kod arkitekter respektive General architecture i Stockholm.

Vardagsrummet i tillbyggnaden. Trä ingår i husets alla delar: stomme, isolering, interiör och fasad. Foto: Fredrik Samuelson

Hon är en av sex svenska arkitekter som visar upp sitt hem i SVT:s nya serie Hemma hos arkitekten. De andra är Gert Wingårdh, Andreas Martin-Löf, Thomas Sandell, Martina Eriksson och Inger Thede.

– Inredning har blivit ett folkintresse. Vad är väl då bättre än att möta en arkitekt i en miljö där han eller hon är ansvarig för varenda vinkel, varenda ljusinsläpp och varenda skruv? säger Ann Victorin, producent bakom serien, med premiär den 3 oktober.

Ljusinsläpp i ett av sovrummen. Väggarna är klädda med obehandlad plywood. Foto: Fredrik Samuelson

Sanna Hederus vill att tittarna ska få en djupare bild av hur det är att jobba som arkitekt.

– Jag hoppas att programmen kan berika bilden av arkitekten och att det handlar om ett äkta engagemang för hur vi bor, lever och använder våra hem och inte bara att det är rätt prylar, årets färg eller att det ska vara vitt och sterilt, säger hon.

I tider av inredningstrender och husdrömmar vill hon också visa att arkitektur inte bara handlar om att något ska bli vackert, utan om hur byggnaden förhåller sig till platsen.

– För oss är det viktigt att det inte bara handlar om estetik. Det är mer intressant hur man formger någonting för att folk ska ha ett gott liv där och kunna leva bra efter sina förutsättningar.

Restdelar från stommen användes till bokhyllor. Foto: Fredrik Samuelson

Hon tar som exempel upp att det blivit vanligare att hus byggs på fel plats där de inte passar in. Att man köper ett kataloghus som ser ut som ett sekelskifteshus till en bergstomt som inte har plats för huset och gör om hela tomten för att skapa en platå med gräsmatta framför.

– Då bygger man inte hus utifrån platsen utan förvanskar i stället naturen. För mig får folk får bygga vad de vill till sig själva bara de inte spränger bort en halv tomt eller hugger ner alla träd.

Fasaden från entrésidan. Foto: Fredrik Samuelson

Vad är då fördelarna och nackdelarna med att öppna upp sitt privata hem i tv?

– Jag tycker att en stor del av mitt yrke är att förmedla vikten av god arkitektur. Att omtanken i arkitekturen, i rummens utformning, är viktig både i hemmet och i det offentliga. Jag ser programmet som en möjlighet att förmedla det till fler. Nackdelarna är framför allt att det är en ovana att vara privat och att fokus var på mig.

Första avsnittet av Hemma hos arkitekten visas på SVT klockan 20.30 den 3 oktober.

 

Mer att läsa