Gå till innehållet

Arkitekter under 40 nomineras för sina verk

Priset Ung svensk arkitektur delas ut av tidskriften Arkitektur och ges till upphovspersonerna.
– Vi har särskilt sett till hur starka och väl genomförda idéerna är, säger juryns ordförande Tomas Lauri.

De har ritat ett kafé, en husserie, en park och en tillbyggnad. Arkitekterna bakom fyra till skala och funktion olika projekt är nominerade till priset Ung svensk arkitektur som delas ut av tidskriften Arkitektur.

– Vi har fastnat för projekt där en stark idé har genomförts med ett självständigt konstnärligt uttryck, säger Tomas Lauri, arkitekt och ordförande i juryn.

Juryn för Ung svensk arkitektur söker efter en bredd i projekten, att de representerar inredning, byggnad, landskap och planering. Det återspeglas också i urvalet av årets nominerade.

– Ett av de nominerade är ett rent inredningsprojekt, ett annat relaterar till landskap, där finns en tillbyggnad och ett är en variation av en hustyp som har anpassats till tre olika tomter och beställare, förklarar Tomas Lauri.

De fyra utvalda projekten är alla privata uppdrag, men storlek och budget har ändå sett olika ut.

– Det har varit en av utmaningarna att bedöma kvaliteten i projekten när de har haft så olika förutsättningar, men juryn har varit enig i urvalet, säger Tomas Lauri.

Priset Ung svensk arkitektur delas ut vartannat år sedan 2013 då det ersatte det tidigare Debutpriset. Priset ges till upphovspersonerna och förutsättningarna är att projektet ska vara genomfört de senaste två åren och att någon av upphovspersonerna då var under 40 år.

– Det handlar alltså om arkitekter som har en merpart av sin verksamhet kvar, säger Tomas Lauri.

Vinnarna presenteras på Arkitekturgalan 2022 och alla nominerade projekt presenteras i tidskriften Arkitektur.

Här är De nominerade till Ung svensk arkitektur:

Ateljé Ö för villatriptyken Butter, 319 och Djupvike, Gotland

Foto: Erik Lefvander, Martin Brusewitz

Byggherre: Privat

Arkitekt: Ateljé Ö genom Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist. Medverkande: Skälsö arkitekter, Anna Winsnes, Funkia landskap, m fl.

Ur juryns motivering: ”Estetik och materialval spänner mellan det konstnärliga och vardagliga till det exklusiva och robusta. En triptyk med stora kvaliteter som genom skickligt hantverkskunnande lyckas vara såväl tidlöst, elegant som naturnära. ”

 

Aska med Café Banacado, Stockholm

Foto: Mikael Lundblad

Byggherre: Banacado (Banacado Plant Foods AB)

Arkitekt: ASKA genom ansvariga arkitekter Polina Sandström och Madeleine Klingspor samt Ulla Gustafsson, Linnea Legefors, Carlo Andersson och Julio Encarnacion.

Ur juryns motivering: ”Det är en miljö som vill bort från gatan, livet utanför. Men till skillnad från många andra scenografiska inredningar sitter upplevelsen i arkitektoniska kärnvärden, stämningar som skapas av ljus, färg och rum, snarare än rekvisitan. Något som håller i längden.”

 

Förstberg Ling med House for two artists, enfamiljshus, Röstånga

Foto: Markus Linderoth

Byggherre: Jenny Nordberg, Andreas Kurtsson

Arkitekt: Förstberg Ling genom Björn Förstberg och Mikael Ling.

Ur juryns motivering: ”Genom att tillbyggnaden breder ut sig på ett plan underordnar den sig enfamiljshuset samtidigt som den, med sitt utskjutande svarta tak och fasad i svart papp samt enstaka fönster från golv till tak, tydligt avviker.”

 

Andrén Fogelström med Vårbergstoppen

Foto: Clement Morin

Byggherre: Trafikkontoret i Stockholms stad

Arkitekt: Andrén Fogelström genom Moa Andrén, Tove Fogelström, Pär Falkenäng och Oskar Wallin. Landskapsarkitekt: Liselott Luhr, Tora Bärnarp, Tuva Jones.

Ur juryns motivering: ”En familj av stora lekklot i metall och trä visar vägen genom en oemotståndlig kombination av mystik och användbarhet//…//Med sinnrik precision har Andrén Fogelström skapat objekt att mötas kring som förstärker upplevelsen av landskapet.”

 

Jury för Ung svensk arkitektur 2021 är: Lisa Grape, Anders Kling, Tomas Lauri och Katarina Rundgren.

Mer att läsa