Gå till innehållet

Arkitekter startar insamling till Fijis återuppbyggnad

Efter att den tropiska cyklonen Winston dragit över övärlden i södrahavsriket Fiji den 20 februari i år räknades den som den andra starkaste som uppmätts på södra halvklotet. Det blåste en ihållande vind på 83m/s och starkare i byarna. Ödeläggelsen blev enorm. Nu startar arkitekter en insamling för återuppbyggnaden.

Den 22 mars ordnade AES, Architectural Environmental Strategies, med stöd av Arkitekter Utan Gränser ett event i Stockholm som uppstart till insamlingen ”Stronger than Winston” för återuppbyggnad efter cyklonen i stillahavsriket Fiji. Initiativet till insamlingen togs av arkitekten Anna Sundman.

Anna Sundman har tidigare jobbat på ön Moturiki i Fiji med att tillsammans med invånarna ta fram resilienta byggnader som kan möta konsekvenserna av klimatförändringar och turism. Insamlingen ska stötta de små lokalsamhällena i återuppbyggnadsarbetet.
Architectural Environmental Strategies och Arkitekter utan gränser vill också belysa frågan om vilka konsekvenser klimatförändringar och havsnivåhöjningar kan få. Under kvällen den 22 mars föreläste förutom Anna Sundman också Aaron Atteridge, forskare på Stockholm Environmental Institute, och meteorologen Martin Hedberg.

Moturiki Development Fund

Insamlade pengar i uppropet Stronger than Winston ska gå till   Moturiki Development Fund som startats av den lokala organisationen Matakavou som arbetar för återuppbyggnaden på Moturiki i Fiji. Hög prioritet har nya vattencisterner för regnvatten och att få igång skolan som efter cyklonen fungerat som evakueringslokal.

Insamling till Moturiki

Architectural Environmental Strategies

Mer att läsa