Gå till innehållet

Archfilmlund fyller tio år – ny ledning på plats

I snart tio år har Archfilmlund gett arkitekturen en framträdande plats på den vita duken. I samband med jubileumsåret väljer verksamhetens grundare och tidigare festivaldirektör Elzbieta Brunnberg att kliva åt sidan.

Lund International Architecture Film Festival, skapad av den ideella föreningen Archfilmlund, började som en lokal liten arkitekturfilmfestival i Lund i slutet av förra decenniet. Då som den allra första av sin sort i Norra Europa. I dag har den vuxit betydligt och har ett växande antal filmare som söker till festivalen. 

Elzbieta Brunnberg.

– Vi som gör det här jobbar “non profit”. Vi vill med vår verksamhet skapa en kontaktyta för allmänheten och arkitekter runt frågor som rör stadens nutid, framtid och historia, säger Elzbieta Brunnberg.

Och i samarbete med Arkitektskolan vid Lunds universitet, samt några stora och flera mindre sponsorer har Archfilmlund gjort så i snart tio år.

Elzbieta Brunnberg, som tidigare har studerat arkitektur, har sedan 2012 även börjat arbeta som filmproducent. Och nu, när hennes hittills största avtryck i filmvärlden – hon beskrivs som Archfilmlunds hjärta och hjärna av en kollega – snart fyller tio år känner hon att det är dags att kliva åt sidan.

– När man börjar gå på rutin, då är det dags att se till att andra tar över. Jag är väldigt glad över att direktören och styrelsen ser till att föryngra festivalen. Det blir en viktig vitalisering, säger Elzbieta Brunnberg.

Till hösten, då jubileumsfestivalen kommer att hållas, hoppas den nya ledningen kunna leverera något extra.

Marco Pusterla.

–  Vi skulle vilja åstadkomma något mer än vanligt – ett minnesvärt evenemang. Vi vet inte inte exakt med vilka moment än, men gärna något utomhus. Kanske kan vi skapa någon slags projicering eller en ljusinstallation i något av stadens öppna rum, säger styrelsemedlemmen och arkitekten Marco Pusterla.

Han pratar också om att arrangera en större fest i samband med festivalen. Men allt är så klart beroende av hur många sponsorer som är beredda att skjuta till pengar.

– Film är verkligen ett fantastiskt verktyg för att illustrera och tillgängliggöra de upplevelser som rum och arkitektur kan vara, utan att behöva besöka själv platsen fysiskt. Jag hoppas verkligen att fler hittar till oss. Det borde inte vara frågan om en nischpublik. Det vi visar handlar om världen vi lever i och är oftast inget du hittar på Netflix, säger Marco Pusterla.

De är Archfilmlund

Från och med i år består Archfilmlunds nya ledning av: festivalens nya direktör Emelie Carlsson Gras, filmare och filmvetare. Samt den ideellt arbetande styrelse: Marco Pusterla och Olivier Gras, arkitekter på Jakobsson Pusterla Architects, Karin Fagerberg, operativ chef för Fojab arkitekter, Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör i Lund och Elzbieta Brunnberg. 

Tre filmer med arkitektoniska kvaliteter

The International

Regisserad av: Tom Tykwer

Elzbietas kommentar: En film med mycket intressant arkitektur som förstärker upplevelsen både av filmens miljöer och karaktär. Tom Tykwer är noggrann med arkitekturen i alla sina filmer. Till den här byggde han bland annat en kopia av Guggenheimmuseet i New York.  

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=0xaoEjhsSX0

Man on wire

Regisserad av: James Marsh

Elzbietas kommentar: Att få se World trade center och dess interiör är fantastiskt, samt de magiska vyerna av New york. Det finns också något i att använda arkitektur till att utföra en sådan otrolig idé.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=EIawNRm9NWM

The Nobel snowflake – en film om Gert Wingårdh och Nobel center

Regisserad av: Kajsa Andersö

Elsbietas kommentar: En mycket bra film som visar det kollektiva arbetet och tonen på kontoret i arbetet med Nobel center. Vi får se Gert Wingårdh på ett annat sätt än vad vi är vana vid.

Mer att läsa