Gå till innehållet

Amanda Larsson: Leken hjälper arkitekter att förstå barnens behov

Våra städer måste fungera bättre för barnen, menar projektledaren och konstnären Amanda Larsson. Hon vill öppna arkitektkårens ögon genom att arrangera tävlingar i sandslotts- och trädhusbygge.

Hon rör sig vant i det surrealistiska poolområde som snart ska hysa sommarens sandslottstävling. Amanda Larsson resonerar engagerat med inredningsarkitekterna som bygger på tennisbanan nedanför Magiska trädgården, hennes kanske mest kända projekt.

Vid den gamla disponentvillan på Kvarnholmen i Nacka har hon de senaste åren ordnat en mängd workshops för sina ”magiska barnarkitekter” och ”magiska arkitekter”, vilket inkluderar alla som vill vara med. I bakgrunden hörs bullret från den massiva nybyggnation som pågår på ön.

– Om man inte anstränger sig att ha ett barnperspektiv sker stadsutvecklingen på barnens bekostnad. Det räcker inte att bygga lekplatser, barnen finns i hela staden. Samtidigt är det de vuxna som har makten, och för att få dem att engagera sig gäller det att nå deras känslor, säger hon.

Strategin för att nå arkitekterna har fallit ut väl. Förutom den nystartade sandslottstävlingen är intresset stort inför den tredje upplagan av VM i trädhus i augusti.

Jag ville få arkitekterna att minnas känslan av en fri barndom

– Jag ville få arkitekterna att minnas känslan av en fri barndom, och jag vet att de är tävlingsmänniskor. Dessutom måste arkitekterna stå på sig mot beställarna. Så det var viktigt att workshopen var stärkande.

Själv fick hon nog för fyra år sen när hennes morfars grannar, efter att deras allmännyttiga hyreshus omvandlats till bostadsrätter, förbjöd honom att sätta upp fågelholkar med sina barnbarnsbarn. De fågelholksworkshops hon då ordnade blev starten på plattformen Magiska, som idag väckt leklust från Fisksätra till Västerås.

Två lektillfällen för arkitekter

17-18 juni blir det expertseminarium om barnens rätt till staden i Makaronifabriken samt VM i sandslott i Magiska trädgården, båda på Kvarnholmen i Nacka. Läs mer på playfulcity.se.

30-31 augusti anordnas Magiskt VM i trädhus för arkitekter och Magiskt VM i lekhus för allmänheten, både barn och vuxna. I Magiska trädgården på Kvarnholmen i Nacka. Läs mer på magiska.se.

Mer att läsa