Nyheter

Alexander Simittchiev bygger sitt andra projekt i egen regi

20 oktober 2020

Det medför både mer ansvar och fler risker att vara sin egen byggherre.

– Men kunden får mer kvalitet för pengarna när arkitekter inte behöver ta ut hög avkastning, säger Alexander Simittchiev som driver företaget Stadstudio.

Annons
Foto Lars Jansson

Kvarteret Oasen i Landskrona företaget Stadstudios första projekt i egen regi och är anpassat till stadsväven i centrala Landskrona.

När Alexander Simittchiev kom ut i arbetslivet insåg han att han fick använda ett väldigt litet segment av sin kunskap.

– Jag kände mig bakbunden och började drömma om att ta mer ansvar och bygga själv.

En tomt i centrala Landskrona med färdig detaljplan fick honom att våga försöka. Stadstudio fick en markanvisning 2014 och bestämde sig för att utveckla på egen hand i gestaltningsskedet för att knyta till sig partners senare. Lärdomarna tog Alexander Simittchiev med sig till Kivik i Skåne där Stadstudio vann en markanvisningstävling 2018. Projektet, Kivikhusen, ligger nu i detaljplaneskede.

Annons

– Jag jobbar med ett större register nu, men det innebär också större risker. Om planen inte går igenom har vi lagt ner mycket tid i onödan. Men glädjen över att lyckas överväger med råge de risker jag tar.

Han anser att kunden kan få högre kvalitet för sina pengar när en arkitekt har varit med hela vägen, både i materialval och i form av rumsliga kvaliteter.

– Det ligger i arkitekters natur att producera bra kvalitet till rimlig kostnad. Andra utvecklare har ofta betydligt högre krav på avkastning. Den kan vi i stället göra underverk med arkitektoniskt.

Under arbetet med Hamnoasen i Landskrona kom Alexander Simittchiev i kontakt med föreningen Byggande arkitekter och han försöker ofta uppmuntra kollegor att våga mer.

– Vår största svaghet i kåren är att vi har hamnat i en komfortzon där vi är trygga som konsulter. Min mission är att våga ta steget till att bli samhällsbyggare. Vi behöver bli mer riskbenägna och ta mer ansvar. Då kan vi också uträtta mer.

Annons

Nina Gunne

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel