Gå till innehållet

Alejandro Aravena hedrar Zaha Hadid

Chilenska arkitekten Alejandro Aravena tog emot Pritzker-priset vid en ceremoni i FN:s högkvarter i New York där Zaha Hadid skulle ha varit med.

Alejandro Aravena, den hittills yngsta Pritzker-pristagaren, började sitt tacktal med att hedra Zaha Hadid, 2004 års pristagare som hastigt avled i förra veckan och som annars hade varit en given gäst vid ceremonin, jämte andra tidigare pristagare som Jean Nouvel och Renzo Piano.

– När vi fick beskedet om Zaha ville vi inte tro det. Det är sorgligt när en människa som fortfarande har så mycket kvar att ge dör i förtid, sa Alejandro Aravena.

Han berättade sedan hur fullkomligt överrumplad och förvånad han blev när han i vintras fick veta att han blivit 2016 års pristagare.

– I min värld, som student i Chile i mitten av 1980-talet, var Pritzker-pristagare inte arkitekter, de var myter, legender. Därför kunde jag inte föreställa mig detta, sa han.

Alejandro Aravena fick Pritzker-priset bland annat för sina insatser inom social housing. Vid en presskonferens under onsdagen förklarade han vikten av att arkitekterna tar sig an de svåra frågorna.

– År 2030 kommer två miljarder människor som befinner sig under gränsen för fattigdom att bo i städer. Det betyder att vi måste ordna en miljonstad per vecka för 10 000 dollar per familj. Om vi inte löser den ekvationen kommer folk inte att sluta flytta till städerna men de kommer att leva under hemska förhållanden.

På frågan hur man ska lösa boendet för de stora flyktingströmmarna i Europa gav han två tips:

– För det första löser vi det inte utan att ta tillvara människors egna kapacitet, energi och idéer för att själva bygga sin urbana miljö. Vi ska få till det grundläggande som offentliga platser och infrastruktur och sen skapa ett öppet system som människor kan addera till, förklarade han.

Bostäder i Monterrey, Mexico år 2010. På bilden syns exempel på när en boende familj själva uppgraderat till medelklasstandard.

Bostäder i Monterrey, Mexico år 2010. På bilden syns exempel på när en boende familj själva uppgraderat till medelklasstandard. Foto: Ramiro Ramirez.

Han menar att hus som byggs som social housing ska kunna utvecklas, uppnå medelklasstandard och öka i värde över tid.

– Om vi inte har tid och råd att bygga mer än 30-40 kvadratmeter per familj ska vi inte se det som att vi bygger en dålig bostad utan en halv bra bostad. Det ska finnas möjlighet för familjen att själv addera till systemet efterhand.

Att skapa dessa system kräver mycket av arkitekterna. De bästa hjärnorna behövs, påpekar Alejandro Aravena.

– För att svara på de svåra frågorna behövs professionell kvalitet, inte professionell välgörenhet.

Se Aravena på presskonferensen den 5 april här.

Alejandro Aravena vid en presskonferens i samband med att han mottog årets Pritzker-pris.

Alejandro Aravena vid en presskonferens i samband med att han mottog årets Pritzker-pris.

Mer att läsa