Gå till innehållet

Aalto-utställning i Hedemora totalförstörd

I Hedemora fanns fram till nyligen en permanent utställning om arkitektparet Aalto och deras företag Artek. Nu har lagerlokalen som hyste utställningen brunnit ner. Byggnaden var sannolikt ritad av Alvar Aalto.

Ann-Marie Sörbergs är verksamhetsledare för föreningen Hantverk och design i Hedemora som stod bakom och ordnade visningar av den permanenta Aalto och Artek-utställningen.

Vilken betydelse hade lagerlokalen?

– Lagerlokalen hörde till den möbelfabrik som är den enda som någonsin tillverkat Aalto-möbler i Sverige. Till vår utställning kom besökare från hela Sverige och världen, framförallt design- och arkitekturintresserade och arkitektstudenter. Det är en stor sorg att allt detta är borta, säger Ann-Marie Sörbergs.

Hur hamnade fabriken i Hedemora?

– Under efterkrigstiden hade de brist på material som tyger och lim i Finland samtidigt som det kom stora ordrar på Artekmöbler från USA. Så då såg sig paret Aalto om efter att starta en fabrik i Sverige. Sannolikt är både möbelfabriken och lagerlokalen ritade av Alvar Aalto.

– Paret Aalto hade redan ritat flera byggnader i Hedemora, bland stod Alvar Aalto bakom en utställningspaviljong i Sveaparken för stadens 500-årsjubileum som revs när utställningen var avslutad. Aino Aalto ritade Hedmora konditori, som aldrig uppfördes.

Vad är det som brunnit?

– Möbelfabrikens övre våning är brandskadad. Lagerbyggnaden är helt borta, det finns ingenting kvar. I den hade vi en visningslokal på hundra kvadratmeter där det stod en mängd Aalto-möbler, bland annat 20 köksstolar som producerats på fabriken och en säng av den sort som skickades till studenthemmet på MIT i Boston, det var den enda i Sverige. Tio möbler fanns bara i ett exemplar, och dem hade vi.

Vad händer nu?

– När de utrett orsaken till branden hoppas vi kunna göra iordning en minnesplats. Själva byggnaden och utställningen var unika och går inte att bygga upp i samma form igen. En tanke är att ställa ut Aaltos Muurame-bänkar i rödfärg och trätjära på olika ställen i kommunen. Då kanske vi kan fortsätta vara en Aalto-ort ändå.

I utställningen Aalto och Artek i Hedemora ingick bland annat möbeldelar som tillverkats i fabriken i Hedemora.

Bland de många möbler som förstördes i branden fanns också en byrå, även den tillverkad på fabriken i Hedemora.

 

Mer att läsa