Gå till innehållet

Skapa en personlig oas med färg

Med ett kalejdoskop av färger blir Artis ett naturligt blickfång i badrummet. Bakom färgpaletten, inspirerad av årstidernas växlingar i Paris, står den prisade tysk-danska designern Gesa Hansen.

För Gesa Hansen, som kommer från en familj av möbeldesigners och arkitekter, är färg själva själen i en produkt. Efter att ha studerat vid University of Bauhaus i Tyskland och i Japan flyttade hon till Paris och arbetade i den berömda arkitekten Jean Nouvels ateljé. Hennes eget varumärke “The Hansen Family”, med handgjorda möbler i skandinavisk stil, fick två Red Dot Awards och Good Design Award från Chicago Athenaeum 2011. Elle Decoration utsåg Gesa Hansens “Interior Design Studio” till årets nykomling 2012 och Werner Aisslinger utsåg henne till Tysklands unga designer 2014.

– Bra design eliminerar det överflödiga och lämnar utrymme för ett föremåls poesi. Färg kan väcka så många känslor och förändra praktiskt taget allt; humöret, dimensionerna eller definitionen av ett rum.

Gesa har samarbetat med Villeroy & Boch, som firar 275-årsjubileum av att skapa hem i år, för att utveckla färgkonceptet för lyxiga handfatsserien Artis. Inspirationen har hon hämtat från sina strövtåg i Paris, bland parker, boulevarder och det myllrande folklivet, och från trenden med starkare färger i modevärlden.

– Handfaten är gjorda av TitanCeram, ett väldigt fint och delikat material, men keramik är trots allt ganska kallt och hårt. För att motverka det valde jag med flit att skapa en mjuk färgpalett, säger Gesa.

Istället för använda sig av ett klassiskt färgkoncept med olika, matchande nyanser valde hon att leka med olika nyanser av en enda färg – från vårens fräscha grönska till strålande sommarsol, roströda höstlöv och vinterns skarpa, kalla, blå nyanser. Resultatet är fyra livfulla färgpaletter som var och består av tre färger inom vilka intensitetsdjupet varierar. Hon liknar det vid basen, hjärtat och toppnoterna i en parfym: den ljusaste nyansen representerar basen, den mellersta, mer intensiva färgen, är hjärtnoten och den starkaste toppen.

Kombinationen av Villeroy & Boch gedigna historia av kvalitet och tradition tillsammans med Gesas känsla för färg och form har skapat en färgkollektion som kommer att leva länge.

– Färg skapar både atmosfär och väcker känslor. Jag tror att badrummet är vår sista tillflyktsort och det är något som till och med mina barn respekterar. Färger är som poesi, de framkallar känslor. Och för mig finns det inget vackrare och intressantare än naturens färger, säger Gesa.

Läs mer om Artis från Villeroy & Boch här.

Mer att läsa