Gå till innehållet

Från 1950-talshus till modern storstadsvilla

När Christian Sonehed och Agåta Simon bestämde sig för att omforma 50-talshuset i den lummiga trädgården i Krokslätt till en modern villa var det viktigt för dem att de äldre delarna av huset förvaltades. Men det ställde höga krav på både byggare och leverantörer och blev en utdragen process. Efter noga efterforskningar föll valet på Sjöbergs
Bygg och fönster från Westcoast Windows.

Christian och Agåta hade länge inga planer på att skaffa villa men i takt med att barnen kom infann sig en längtan efter gräsmatta och lite avstånd till grannarna.

– Vi hittade ett hus i Krokslätt precis på gränsen mellan Mölndal och Göteborg. Vi fastnade för läget och den lummiga trädgården som var helt magisk, berättar Christian.

De fascinerades av historien och dess tidigare ägare, som byggt huset och varit de enda som bott där sedan 1950-talet. De tidigare ägarna hade dessutom förvaltat trädgården, som av grannarna kallades ”Mölndals botaniska”. Trots att själva huset var ganska litet såg Christian och Agåta potentialen, familjen flyttade in och bodde i huset i sex år innan renoveringen tog fart. Målet var att omforma 1950-talsvillan till en modern bostad – både interiört och exteriört.

– Badrummet var otroligt litet, vi hade för få sovrum så vi behövde verkligen göra något åt huset. Under de åren vi bott i huset har vi funderat och planerat, tagit kontakt med arkitekter och byggare och vänt och vridit på allt från detaljer till helheten, berättar Christian.

– Det hade förmodligen blivit billigare och gått snabbare om vi rivit och byggt nytt. Men vi ville förvalta det som den tidigare ägaren skapat och bygga vidare på det. Plus att vi gillar lite udda lösningar där vi kan använda skrymslen, vinklar och vrår på ett finurligt sätt, säger Christian.

Udda lösningar och specialanpassningar är lite av ett signum för fönsterleverantören Westcoast Windows, som producerar sina fönster i fabriken i Trollhättan en och en halv timme bort. Kostnadsfri måttanpassning och valbarhet i både träslag och kulör gjorde det möjligt att förvalta huset arv utan att göra avkall på de arkitektoniska önskemålen.

– Vi har varit måna om att få gehör för våra idéer hos både byggare och leverantörer. Vi har haft väldigt bra stöd från Sjöbergs Bygg och Westcoast Windows, berättar Christian.

Alla fönster är lackade i en speciell svartgrå kulör för att matcha tak och övriga plåtdetaljer. Men innan Christian och Agåta bestämde sig för Westcoast Windows ville de känna och klämma på produkterna.

– Vi fick extremt bra service från Westcoast Windows och de var tillmötesgående och tipsade om referensobjekt. Vi ville ha tunna profiler med mörk insida för att få rätt känsla i hela huset. Det blir otroligt snyggt mot den lummiga trädgården, säger Christian.

Men det är inte bara det visuella uttrycket som fått ta plats i renoveringen. Med ökande elpriser och västkustväder att förhålla sig till var det lika viktigt att huset höll tätt. Där var åter igen fönsterleverantören Westcoast Windows svaret på frågan. Till skillnad från många andra tillverkare som bara beklär sina träfönster görs hela utsidan av aluminium, vilket skapar en tät konstruktion som lovar minst 20 års garanti mot fukt. Det i kombination med en speciallösning på knutarna gjorde huset både tätt och snyggt.

– Vi ville inte ha några klassiska ”knutar” på huset. Så vi började prata med byggaren om plåtdetaljer på knutarna i stället för panel. Byggaren och plåtslagaren tog fram en lösning som blev otroligt snygg – och dessutom väldigt tät. Så nu har även alla ramar runt fönstren samma upplägg. Det blir en väldigt snygg helhet som dessutom är väldigt praktisk, berättar Christian.

Mer att läsa