Gå till innehållet

Förverkliga dina visioner med TerrazzoLab™

Är du arkitekt, utvecklar eller förvaltar en fastighet? Då har du möjlighet att ta fram - eller återskapa - din unika terrazzokulör med hjälp av TerrazzoLab™.

Ett vadderat kuvert ligger på Åsa Wellanders skrivbord i TerrazzoLab™ på Herrljunga Terrazzo. Åsa, labbansvarig, tar det i sin hand och sprättar med vana upp dess ena kant och en ca 10 cm stor bit terrazzo ramlar ner i hennes hand. Den är uthuggen ur ett entrégolv, har en grå bottenkulör och ballast bestående av stenar i grått och vitt. För detta uppdrag är uppgiften att hitta en så exakt kulör-matchning som möjligt, där helt nylagd terrazzo ska möta redan existerande terrazzo i ett tillbyggnadsprojekt. 

Åsa ler när hon tittar ner på sina händer. “Jag skulle säga att detta är en traditionell terrazzokulör från 70-talet! Jag blir inte förvånad om jag hittar en provbit i hyllorna som nästan exakt matchar denna inskickade referensbit”, säger hon. Bakom henne sträcker sig hyllmeter med tusentals provbitar från tidigare projekt, alla prydligt uppställda rad efter rad. 

— Det är extra roligt när vi lyckas ta fram en klockren projektanpassad kulör på första försöket. Ibland handlar det om att ta fram ett noggrant prov utifrån redan existerande terrazzo, men ofta också till helt nya och unika projekt, säger Åsa.  

Det är inte bara unika kulörer som jobbas fram i TerrazzoLab™ – tack vare samarbetet med arkitekter och konstnärer har Herrljunga Terrazzo tagit fram flera spännande materialkombinationer. Ballast innehållande återvunnet glas, plastdetaljer, tegel och porslin är några

exempel. Det senaste som laborerats med är återbrukat material från rivningsprojekt, något som resulterar i något de kallar Cirkulär terrazzo.

— I veckan får vi besök av en arkitekt som ska vara med och laborera med krossat tegel. Det är spännande när vi får utmana både oss själva och terrazzons potential, understryker Åsa. 

TerrazzoLab™ – platsgjutna golv likt inga andra!

När en projektanpassad terrazzo-kulör ska tas fram, börjar processen med att en av Herrljunga Terrazzos säljare kontaktas, för att diskutera önskemål och tankar. När de skapat sig en bild om vad som efterfrågas, fortsätter sedan den spännande processen i labbet. 

Åsa berättar att arkitekter ofta utgår från en redan existerande terrazzokulörer, som sedan justeras med färgsättning och ballast för att hitta rätt uttryck. Dock kan cementen inte göras i klara kulörta färger, då den alltid blir något dov och matt i tonen, tillägger hon. 

— Förutom den begränsningen, kan vi färga cementen i stort sett med vilken NCS eller RAL-kod som helst. Vi har en stor tillgång på olika typ av ballast. Ofta jobbar vi med italiensk marmor, men om så önskas kan vi även ta fram endast skandinaviska bergarter, som ju sparar på miljön efter som transporterna blir kortare. Möjligheterna är näst intill oändliga, säger Åsa samtidigt som hon skopar upp stenkross till en kommande testgjutning. 

Besök gärna Terazzo.se

Mer att läsa