Gå till innehållet

Deltag i VELUX arkitekttävling – Daylight from Above

VELUX vill hitta en arkitekt som kan imponera på juryn utifrån våra ”Daylight from Above”-kriterier för bostadshus och bostadsfastigheter.

Har du vad som krävs för att visa upp dagsljus ovanifrån? Tävlingen är öppen för alla arkitekter bosatta i Sverige. Du kan anmäla dig från 15 februari till 1 april 2024 för att ha chansen att VINNA 91.000 SEK och en resa för två personer till Köpenhamn med VELUX som värd. 

Projektet ska vara ett bostadshus eller en bostadsfastighet somär högst tre år gammal eller under slutförande. Projektet ska ha installerat minst ett VELUX takfönster senast den 30 juni 2024.

Foto: VELUX

”Daylight from Above”-kriterier för bostadshus och bostadsfastigheter: 

Solens rörelser
Bedömning av i vilken mån designen väger in solljusexponering från morgon till kväll.

Geometri
Strategisk användning av innerväggar och smyginklädnad för att reflektera ljuset.

Direkt solljus
Bedömning av i vilken mån designen tar hänsyn till solstrålarnas infallsvinklar från vinter till sommar.

Kontroll av skuggor
Bedömning av hur designen hanterar skuggor från både omgivningen och personer i rummet.

Visuell komfort
Huruvida designen har utformats för att säkerställa ljusinsläpp (fönster) från flera riktningar för att dämpa skuggor och förhindra kraftiga kontraster

Utforskning
Av materialens taktila och kromatiska egenskaper som avslöjas genom ljus: transparens, genomskinlighet, reflektion, perforeringar, ljusa texturer

Foto: VELUX

Tidslinje för tävlingen  

Deadline för installation (30 juni 2024)  
För att kvalificera dig för tävlingen behöver du antingen ha utfört ett projekt med minst ett VELUX takfönster (för sluttande eller platta tak) installerat i ett bostadshus eller en bostadsfastighet för högst tre år sedan eller ha ett planerat projekt där du ska installera minst ett VELUX takfönster (för sluttande eller platta tak) senast 30 juni 2024.  

Bedömning och besök på plats (augusti 2024)   
I augusti kommer en jury bedöma ditt och övriga bidrag och välja ut tre finalistprojekt utifrån bedömningskriterierna. Därefter får finalisterna besök på plats för bedömning av designens utförande och effekter.  

Foto: VELUX

Vinnaren tillkännages (september 2024)
Vinnaren av VELUX arkitekttävling tillkännages i september 2024. Priset är ett erkännande av vinnarens enastående och lyckade tolkning av temat Daylight from Above.   

En fallstudie om finalisterna filmas (hösten eller vintern 2024)  
De tre finalistprojekten kan ingå i en fallstudie där vi visar upp de mest unika perspektiven. Vi kommer att presentera vittnesmål från arkitekter med insikter om takfönstrens egenskaper och de praktiska fördelarna med att använda dem för att släppa in dagsljus ovanifrån.   

Delta i tävlingen här.

Mer att läsa