Gå till innehållet

Artex gör det enklare för arkitekter att ta klimatansvar

Inredningsarkitekter har en unik roll när det gäller att skapa miljöer som är både funktionella och fina. Samtidigt ställer många kunder allt högre krav på hållbarhet i inredningsprojekt. Ett effektivt sätt att minska avfall och spara resurser är att klä om slitna möbler istället för att köpa nya. Här är Artex är en del av lösningen tack vare sin storskaliga sömnads­fabrik i Mjölby med kapacitet att renovera allt från ett mindre antal möbler till stora volymer möbler.

Klär om möbler i stora volymer

Fram till för bara några årtionden sedan var det en självklarhet att laga möbler som var slitna eller trasiga. Så kom slit och släng-samhället och de gamla möblerna hamnade på tippen tillsammans med århundraden av nedärvd hantverkskunskap. Men i takt med att planetens hälsa försämras gryr en ny era av hantverksmässig omsorg för slitna möbler i inredningsprojekt.

– Har man ett fåtal möbler som behöver renoveras i ett projekt väljer man kanske att gå till en lokal tapetserare. Men enskilda tapetserare har sällan kapacitet att ta sig an stora volymer sittmöbler. Då kan Artex hjälpa till utan att man behöver söka sig utomlands eller vända sig till mellanhänder, säger Björn Samenius, vd för Artex.

I sin fabrik i Mjölby har Artex personal, maskiner, ett enormt materialbibliotek samt en hundraårig erfarenhet av att klä och klä om sittmöbler. Specialiteten är att sammanfoga olika textila material och läder till sittmöbler, men de har också kompetens att renovera sittunderreden i exempelvis aluminium, plast och trä.

Stor kreativ frihet

Att klä om möbler istället för att köpa nya är ett smart och hållbart val. Det bidrar till att minska Co2-utsläpp och avfall, spara pengar och skapa unika möbler som passar perfekt in i den nya miljön. Möblerna kan anpassas till den nya inredningen på ett sätt som kan vara svårt att uppnå ens med nya möbler. Genom att välja rätt tyg, färg och detaljer kan man skapa ett uttryck som passar perfekt.

– Det inte alla inredningsarkitekter som känner till att kompetensen att driva så stora projekt finns i landet, bara två timmars tågresa från Stockholm. I våra fabriker finns allt som behövs för att göra klimatsmarta renoveringar i enlighet med FN:s direktiv i Agenda 2030. Vi vill hjälpa inredningsarkitekter att ta ansvar i vardagen, säger Björn Samenius.

Inredningsarkitekter har en viktig roll att spela när det gäller att främja hållbarhet och miljövänliga lösningar inom inredningsbranschen, och att klä om möbler är ett av de bästa sätten att göra det på.

Läs mer om Artex arbete här.

Mer att läsa