Gå till innehållet

Publikfrieri och designsensibilitet möts i Milano

Våren är inte komplett förrän Europas största möbelmässa öppnat. Lisa Marie Manfolk rapporterar från det årliga forminfernot som är Milanos designvecka.

Äntligen! Tisdagen, den klassiska öppningsdagen, bjuder på både mässmys och evenemang på stan. Relativa nykomlingarna Air bnb teamade upp med L’ArcoBalenos creative director Ambra Medda och visade, under rubriken Makers & Bakers, rar bruksdesign i trivsamma Rossana Orlandi-restaurangen Marta. Knappast revolutionerande men sympatiskt och vem har påstått att all design behöver skaka universum i grundvalarna?

Makers & Bakers

Air bnb visade bruksdesign under temat Makers & Bakers.

Tom Dixon fortsatte på mattemat med en temporär restaurang i en gammal kyrka. Här stod, förutom föda, materialen i centrum. Efter att en selfie med sångaren Usher endast kammat hem 600 likes på Instagram medan en bild på en träbit uppnått flera tusen slår Dixon fast att vi i designvärlden är mer intresserade av material än kändisar. Totalt publikfrieri förstås, och inte så lite koketterande för att komma från av västvärldens mest namnkunniga formgivare. Här finns även ampla möjligheter att stifta närmare bekantskap med både nya och gamla Dixon-produkter, alla stöpta i samma form.

Från Tom Dixons pressvisning.

Från Tom Dixons pressvisning.

Magasinet Wallpaper brukar visa framfötterna och så även i år med utställningen Wallpaper Hotel, en liten godbit sprängfylld med fina produkter med utgångspunkt i, som namnet avslöjar, hotellupplevelsen. Speciellt förtjusande var Vera & Kytes strykstation, Apparatus bagageställning och Hunting & Naruds vagn. Unga glasföretaget Nudes utställning alldeles intill ståtar med rubriken Simple is Beautiful och bjussar bland annat på Tomas Krals lampa Blow, Mikko Laakkonens karaff och kalastjusiga glas från Inga Sempé.

Thomas Krals lampa Blow, hos Nude.

Tomas Krals lampa Blow, hos Nude.

 

Självfallet ingen designvecka utan Salone del Mobile, nu inne på sitt 55:e år. De över 1 000 utställarna närmast garanterar att alla hittar något här under veckan. Mässan uppmärksammar även nyligen bortgångna Zaha Hadid. Och behöver man ett brejk från det etablerade kan man som vanligt strosa runt i Satellite-sektionen och spotta morgondagens stjärnor. Solen inbjuder också till besök i både Ventura Lambrate och Brera under dagen. Men Zona Tortona hinns nog med först i morgon. Och för den som inte fått nog med mat erbjuder piffiga 10 Corso Comos restaurang en speciell meny under veckan, utformad för den designsensibla. Vad nu det kan betyda.

Mer att läsa