Gå till innehållet

Nystartad designfestival och exjobb online – här är 7 tips på digitala kulturupplevelser

Nyhetssajten Dezeen vill inspirera arkitektbranschen under coronapandemin med en digital designfestival och Beckmans livesänder sin examensutställning. Det och mer i Arkitektens tips på den bästa kulturen online just nu.

Dezeen arrangerar designfestival online

Med nystartade Virtual design festival vill nyhetssajten Dezeen vill inspirera och stödja design- och arkitekturbranschen under coronapandemin. Det ambitiösa festivalprogrammet innehåller samtal, föreläsningar, pecha kuchas, filmer och konserter som läggs upp allt eftersom. Såväl uppstickare som mer etablerade namn deltar, som Amanda Levete, Peter Cook, Alison Brooks och Cameron Sinclair. Besök festivalen här.

Matstället av Esbjörn Grip är en av de teckningar som ställs ut i Kungliga slottets virtuella galleri.

Talangfullt av unga tecknare

För fjärde året visas bidragen till tävlingen Den tänkande handen som riktar sig till unga tecknare. Utställningen har tidigare tagit plats på Kungliga slottet i Stockholm men genomförs nu digitalt. Bland de tio nominerade finns möbel- och inredningsdesignen Esbjörn Grip som läst på HDK. Se bidragen här.

Civilization bar av Sebastian Hägelstam är ett av de examensarbeten som nu delas på Konstfacks hemsida.

Vårutställning från Konstfack

Konstfacks årliga utställning med avgångsstudenternas arbeten är flyttad till webben. Redan nu finns filmer från masterprogrammet Craft där studenterna berättar om sina praktiker och tre professorer resonerar om materialitetens betydelse i en digital värld, bland annat. Exjobben från inredningsarkitektstudenterna som läst Rumslig gestaltning visas i en utställningskatalog som lanseras 5 juni. Ta del av materialet här.

Galleriet Storefront for art and architecture i New York har stängt för tillfället, men många äldre utställningar finns dokumenterade online.

Säregen fasad i New York

Storefront for art and architecture visar utställningar i gränslandet mellan arkitektur och konst, ofta med politisk vinkel. Ett digitalt arkiv finns online, här ingår bland annat The Facade om New York-galleriets speciella fasad som Steven Holl ritade 1993. Se utställningarna här.

Pavillion Le Corbusier i Zürich går att besöka digitalt.

Le Corbusiers sista verk

Pavillion Le Corbusier i Zürich är ett museum dedikerat till Le Corbuisers tankar och arbeten och är också den sista byggnad som han ritade. Den hör till Zürichs designmuseum som nu lagt ut mycket av sitt material online. Paviljongen och dess interiörer går att utforska här.

Industriområdet Lövholmen i Stockholm står inför stora förändringar.

Industrilandskap i omvandling

Industriområdet Lövholmen i Stockholm är nedgånget på ytan, men sjuder av liv och kulturproduktion. Samtidigt planerar sex olika markägare att förnya sin del. Konsthallen Färgfabriken, som verkar på platsen, har nu samlat filmer och verk som belyser situationen här.

Beckmans livesänder examensprojekt

I en livesändning den 26 maj ges en chans att ta del av årets examensprojekt på Beckmans inom form, mode och visuell kommunikation. Planen är att en utställning med exjobben därefter öppnar för publik den 19-23 augusti på skolan. Examensutställningen, som heter Piece by piece, sänds här.

 

Ingrid Wallberg inspirerades av såväl trädgårdsstaden som funktionalismens idéer.

Analog bubblare:

Om pionjären Ingrid Wallberg

I en tid då få kvinnor utbildades inom kåren utgör Ingrid Wallbergs gärning en pionjärinsats inom svensk arkitekturhistoria. Det menar curatorerna bakom utställningen Ingrid Wallberg – arkitektpionjär som nu visas för ett begränsat antal besökare åt gången på plats på Hallands konstmuseum. Läs mer här.

Mer att läsa