Gå till innehållet

Nu öppnar arkitekturmuseerna igen

I dagarna slår flera konst- och arkitekturscener upp portarna efter att har varit stängda under våren på grund av det nya coronaviruset. Bland utställningarna finns Arkdes stora satsning om stadsomvandlingen i Kiruna.

I slutet av maj öppnade Konstakademien i Stockholm och Nasjonalmuseets arkitekturfilial i Oslo efter att de tvingats stänga på grund av coronapandemin. Betydelsefulla arkitekturscener som snart följdes av bland andra Skissernas museum i Lund, Arkdes i Stockholm och Dansk arkitektur center i Köpenhamn, som öppnar 8 juni.

Arkdes har varit stängt sedan den 18 mars och utställningarna Konstig känsla känns bra och Kiruna forever har bara kunnat upplevas digitalt. Men sedan 2 juni är de båda utställningarna alltså öppna för publik på plats igen.

Kiruna forever undersöker den pågående flytten av Kiruna och visar över hundra verk av arkitekter, stadsplanerare och konstnärer som omvandlat samhället samt synliggjort de utmaningar som format regionen, bland dem Ralph Erskine, Henning Larsen, Territorial agency och White arkitekter.

Även intervjuer med boende i staden, en 1:1-rekonstruktion av det nyligen nedmonterade stadshuset och specialtagna fotografier av den namnkunnige arkitekturfotografen Iwan Baan ingår.

Kiruna forever pågår till 7 februari 2021. Inför återöppningen 2 juni har Arkdes ökat sina städrutiner och vidtagit åtgärder för att kommunicera att besökarna ska hålla avstånd.

I mitten av juni öppnar också en systerutställning med samma namn på Konstmuseet i norr, Norrbottens nya länskonstmuseum med bas i Kiruna. Några konstverk har specialbeställts gemensamt och visas samtidigt på båda arenorna.

Mer att läsa