Gå till innehållet

Guiden: Ungt från Norge och danskt vardagsboende

Vilka trender kan skönjas bland dagens unga norska arkitekter och hur mycket badar danska hyresgäster? Och vad har egentligen konst- och arkitekturkollektivets De Stijl för historiska rötter? Svaren finns i veckans kulturtips från Arkitekten.

Trendigt norskt

Från 9 juni till den 19 nov UTSTÄLLNING Samtida norsk arkitektur sägs kännetecknas av en nära koppling till naturen och traditionella material. A place to be visar de fem senaste årens utveckling och skildrar nya trender bland unga arkitekter, som socialt ansvar och intresse för offentliga rum. På Nasjonalmuseet i Oslo.

Theo van Doesburgs verk är en del av utställningen Architecture and interiors – the desire for style.

Vad som inspirerade De Stijl

10 juni till 17 sept UTSTÄLLNING. Konst- och arkitekturkollektivets De Stijl grundandes 1917 i Amsterdam och är idag vida känt för sina i färg och form abstraherade alster. I utställningen Architecture and interiors – the desire for style undersöks gruppens historiska rötter. På Gemeentemuseum i Haag.

Bananer och vatten

Till den 2 juli UTSTÄLLNING. Både fakta och personliga berättelser som påverkar vår byggda miljö ryms i utställningen Built Denmark. Som hur mycket vatten vi använder varje dag till bad och toalett eller om hyresgäster eller bostadsägare köper mest bananer. På Dansk arkitektur center i Köpenhamn.

Mer att läsa