Gå till innehållet

Guiden: Optiska illusioner och cykelplanering

Surrealistiska foton i Helsingborg, samtal om stadsrakningar i Melbourne och en utställning i Schweiz om utopiska och realiserade cykelprojekt. Det är några av Arkitektens bästa tips för sommarens utflykter.

Optisk illusion

17 juni-8 okt UTSTÄLLNING. På Dunkers kulturhus i Helsingborg visas flera verk av Erik Johansson i utställningen Bending reality. Fotografen och retuschören fogar samman hundratals fotografier för att i varje bild skapa optiska och surrealistiska illusioner som utmanar ögat.

Hållbarhet hetast i Almedalen

2-9 juli FESTIVAL. Förra året var det vård och omsorg som gällde, i år lutar det åt att det vanligaste ämnet i Almedalen blir hållbarhet. Nära 1500 arrangörer är anmälda till politikerveckan, bland dem Sveriges Arkitekter som håller öppet den 3 till 5 juli i Arkitekturträdgården med 25 programpunkter. I Visby.

Topprankade Melbourne

27 juli KONFENRENS. Melbourne har de senaste åren rankats som en av världens bästa städer att leva i, men kritikerna hävdar att det bara speglar medelklassens intressen. Living cities forum för samman arkitekter och urbanforskare från hela världen för en diskussion om hur städer kan bli bra för alla. På Deakin Edge i Melbourne.

I utställningen Bike, design, city visas bland annat Foster och partners utopi för Londons framtida cykelsystem, Sky-Cycle.

När cyklandet ändrar staden

Till 30 juli UTSTÄLLNING. Har cykeln blivit själva sinnebilden för den hälsosamma, miljövänliga och hippa staden? I den schweiziska utställningen Bike, design, city visas exempel från de många städer världen över där planerare, designer och arkitekter tagit fram en cykelanpassad stadsmiljö. På Gewebermuseum i Winterthur.

Mer att läsa