Gå till innehållet

Guiden: Nya rön om modernismens byggteknik

Vad säger dagens forskning om modernismens betongpanelsystem – och om vilken bostadspolitik som krävs för framtidens förorter? På Tensta konsthall visas resultatet av arkitekterna Erik Stenbergs och Helena Westerlinds mångåriga arbete.

Särpräglade betongsystem

Till 14 feb UTSTÄLLNING. Välfärdselement – Svenska miljonprogrammets byggsystem i en internationell kontext baseras på arkitekterna Erik Stenberg och Helena Westerlinds mångåriga arbete med miljonprogrammets historia. I utställningen ingår också tre chilenska arkitekters och formgivares forskning om franska system för prefabricerade betongpanelelement. Arkitektstudenter från KTH och Chile har medverkat till utställningen, som innehåller modeller, arkivmaterial och en initierad analys. På Tensta konsthall i Stockholm.

Detalj ur utställningen Post Amorfa – om fuskbyggen.

Tolkar samtiden med fuskbyggen

Till 4 mars UTSTÄLLNING. Simon Anlund är konstnär och adjunkt vid institutionen för inredningsarkitektur och möbelformgivning på Konstfack. I Post Amorfa – om fuskbyggen och social konstruerad tomhet har han skapat verk som kritik av den många gånger dåliga kvaliteten i dagens bostadsbyggande. Han kallar dem en slags arkitektonisk allegori över den tid vi lever i: ”en tid där stora ord och vackra fasader ekar tomt på innehåll”. På Passagen i Linköping.

Ingeborg Kuhlers arkitektkontor i Mannheim år 1986.

Lyfter fram kvinnorna

Till 8 mars UTSTÄLLNING. Idag är mer än hälften av Tysklands arkitektstudenter kvinnor, men de manliga arkitekterna har fortfarande toppositionerna i landet. Med målet att lyfta och synliggöra porträtterar Frau architect 22 kvinnliga arkitekter som verkat inom den tyska arkitekturen under de senaste 100 åren. På DAM i Frankfurt.

Mer att läsa