Gå till innehållet

Guiden: Åtta tips under möbelmässan

Under Stockholm Furniture and light fair och Designveckan pågår en mängd utställningar, events och föreläsningar. Här listar vi åtta höjdpunkter under veckan.

1. Greenhouse som språngbräda

Greenhouse är mässans avdelning för unga och oetablerade designer och designskolor. I år visas där även utställningen Prologue med designers som idag är väletablerade men som fått sitt genombrott i Greenhouse, bland dem Nendo och Front. Torsdagen 8 februari blir det panelsamtal med formgivarna Jens Fager och Vera och Kyte om resan från student till professionell designer. På Stockholmsmässan.

2. Bergmans värld blir möbler

I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammar avgångsstudenterna som läst programmet Produktutveckling med möbeldesign i Jönköping med Smultronstället, som är sju olika objekt som tolkar sju av Bergmans filmer. Under veckan visas både filmerna och studenternas alster, dessutom bjuds det på Bergmans favoritsnacks: isglass och mariekex. I Jussi-paviljonen i Kungsträdgården i Stockholm.

3. Assemble om jordens tillgångar

År 2015 rönte Asseble stor uppmärksamhet när deras gräsrotsdrivna bostadsprojekt i Liverpool fick Turnerpriset, en konstutmärkelse som aldrig tidigare gått till arkitekter. Nu kommer det Londonbaserade arkitekt- och designkollektivet till Stockholm för att onsdagen 7 februari under rubriken Cultural material diskutera relationen mellan yrket och jordens resurser. På Stockholmsmässan.

4. Arkitektduo öppnar möbelmuseum

Under Designveckan lanserar Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow ett sprillans nytt Möbeldesignmuseum, baserat på de två arkitekternas privata samling om drygt 700 designmöbler av 250 formgivare. Den första utställningen, Déjà vu, pågår fram till 4 april och ska belysa hur trender återkommit i möbelformgivningen under det senaste århundradet. I magasin 6 i Frihamnen i Stockholm.

5. Humanitär design ifrån Lesbos

Design for Peace är en utställning med humanitär design från nordiska, grekiska och internationella formgivare, arkitekter och andra aktörer som arbetar med att hjälpa människor i flyktingläger runt om i världen. Bakom utställningen står innovations- och designbyrån Latra som är baserad i ett flyktingläger på ön Lesbos. Visas under veckan i Vita havet på Konstfack i Stockholm.

6. Vill lyfta inredningkonsten

Inredningsarkitekturen är ett viktigt ämne som tyvärr försummas. Det är utgångspunkten för utställningen Inside architecture, som pågår till 11 mars på Konstakademien. Ställer ut i varsitt rum gör de tre ledamöterna och inredningsarkitekterna Åke Axelssson, Jonas Bohlin och Mats Theselius, som även deltar i ett panelsamtal på Stockholmsmässan tisdagen 6 februari om inredningskonstens möjligheter att skapa såväl rogivande som utmanande rum.

7. Design som demokrati

Efter premiären i New York i höstas visas nu Sveriges Arkitekters och Svenska Institutets utställning Aiming for democratic architecture i Stockholm under rubriken Panorama. Förutom att lyfta arkitekters arbete med demokrati ska denna tillfälliga version väcka tankar om vår plats i rummet med hjälp av en specialritad inredning för RFSL. Torsdagen 8 februari blir det panelsamtal med de deltagande arkitekterna, allt på Stockholmsmässan.

8. Scenografisk ansats från Paris

India Mahdavi arbetar i skärningspunkten mellan arkitektur, mode och konst vilket lett till projekt inom allt från arkitektur och scenografi till möbler och inredning. Baserad i Paris har hon arbetat med flera hotell och restauranger, som Hotel Rivington i New York och  restaurang Sketch i London, men har nu fokus på bostäder och offentliga projekt. Torsdagen 8 februari på Stockholmsmässan.

Mer att göra

Hela veckans program finns på hemsidorna för Furniture and light fair och Designveckan.

Mer att läsa