Gå till innehållet

Guiden: Konstakademien vill lyfta inredningsarkitekturen

Den professionella inredningsarkitekturen är idag ett försummat område. Det menar Konstakademien som nu ordnar föreläsningar om saken samt en utställning med Åke Axelsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius. Det och mer i veckans arkitekturkulturtips från Arkitekten.

Tre proffsiga inredningsarkitekter

Till 11 mars UTSTÄLLNING. Bland Konstakademiens 123 svenska ledamöter är 27 arkitekter, två landskapsarkitekter och tre inredningsarkitekter: Åke Axelsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius. De har alla lång erfarenhet från sitt arbete med möbler, rum och inredningar, men tillhör tre olika generationer vilket kommer att presenteras i utställningen Inside: architecture. Syftet med denna, enligt ledamoten och professorn Kerstin Wickman, är att visa på vikten av professionell inredningsarkitektur. Ett område hon menar är försummat idag, vilket kommer diskuteras under två föreläsningar 21 och 28 februari. På Konstakademien i Stockholm.

Föreläsning om Spaniens byggbubbla

7 mars FÖRELÄSNING. Vårens program från Arkdes vänförening har Utblick Europa som tema, där arkitekter med rötter och utbildning i England, Frankrike och Spanien berättar om ländernas arkitektur, debatt och politik. Först ut 7 mars är Jesús Azpeitia om Spaniens arkitekturresa från 1990-talet till idag. I Tekniska nämndhuset i Stockholm.

En förstudie för ett nytt patientrum i Hospitalsenheden vest i Herning är ett av projekten som visas på DAC.

Danmarks framtida sjukhus

Till 29 april UTSTÄLLNING. Den danska sjukvården är pressad men står troligen inför bättre tider; fram till 2025 ska 43 nya sjukhus byggas i landet. Fremtidens hospitaler – helende arkitektur berättar om några av dessa, bland annat ett nytt barnsjukhus av 3XN. På Dansk arkitektur center i Köpenhamn.

Mer att läsa