Gå till innehållet

Guiden: Glashusets frihet och arkitekturkultur i Tallinn

Norsk glasarkitektur, Finlands modernisering genom ritningar, en biennal i Tallinn med fokus på kårens framtid och skulptur och rörelse på Wanås. Det är veckans bästa kulturtips från Arkitekten.

Glashusets frihet

Till 13 augusti UTSTÄLLNING. Under 1900-talet beskrevs glasarkitekturen ofta som en symbol för mental frihet. I Oslo presenteras nu Lina Bo Bardis ikoniska glasvilla Casa de Vidro i São Paulo från 1952 tillsammans med norsk glasarkitektur från tiden kring andra världskriget. The Norwegian glass house visas på Nasjonalmuset i Oslo.

Det moderna Finland

Till den 27 augusti. UTSTÄLLNING. Historien om Hur Finland moderniserades berättas genom 200 originalritningar. Dessutom skildras de sociala, ekonomiska och teknologiska förändringar som influerade de finska arkitekterna i perioden kring självständighetsförklaringen 1917. På Finlands arkitekturmuseum i Helsingfors.

Arkitekten Claudia Pasquero curerar Tallin Architecture Biennale. Foto: TAB

Arkitekten Claudia Pasquero curerar Tallin Architecture Biennale. Foto: TAB

Gränslöst i Tallinn

Från 13 sept till 17 sept FESTIVAL. Tallinn Architecture Biennale är en festival med fokus på lokal arkitekturkultur, globala utmaningar och arkitektkårens framtid. Curator är arkitekten Claudia Pasquero vid Londonbaserade Ecologicstudio som hoppas utmana gränsen mellan det naturliga och artificiella. I Tallinn.

Rörelse i parken

Till den 5 nov. UTSTÄLLNING. I sommar visas verk som utforskar skulptur och rörelse, i serien Sculpture motion. Koreografen William Forsythe visar ett nytt verk och den 4 juni håller han i en Walk & Talk genom parken. Dessutom deltar bland andra performancegruppen Mammalian Diving. I Wanås skulpturpark.

Mer att läsa