Gå till innehållet

Guiden: Berömd urbanspecialist till Göteborg på städernas dag

På World Cities Day 31 oktober kommer Maruxa Cardama från Cities alliance till Chalmers för att föreläsa om hur FN:s urbana mål tillämpas i praktiken. Det och mer i veckans kulturtips från Arkitekten.

Urbana agendan i praktiken

31 oktober FÖRELÄSNING. Sista oktober är det World Cities Day, vilket forskningscentret Mistra urban futures uppmärksammar med en föreläsning med Maruxa Cardama. Hon är en namnkunnig specialist i urbana frågor vid Cities alliance, som är ett partnerskap mellan Världsbanken och FN med fokus på stadsutveckling och fattigdomsbekämpning. Maruxa Cardama kommer bland annat prata om vad globala satsningar som FN:s hållbarhetsmål och nya urbana agenda betyder rent konkret för olika städer i världen. På Chalmers conference center i Göteborg.

Landskapets infrastruktur

7 november FÖRELÄSNING. Arkitekturens vänner ordnar resor, stadsvandringar och seminarier. Två föreläsningar återstår i höst, den första är med landskapsarkitekten Emily Wade och har rubriken Landskapet och vägen – samspel eller maktkamp? Den andra, med Bengt Isling, ska handla om Kungsträdgården i Stockholm. På Arkdes.

Inblick i arkitektur från hela världen

15-17 november KONFERENS. Återigen arrangeras World architecture festival samt systerfestivalen Inside, som har inredningsfokus, i Berlin. Drygt 400 projekt från hela världen presenteras av arkitekterna själva för att sedan bedömas av namnkunniga jurys. På scenen utlovas förutom prisutdelningarna ett digert seminarieprogram, där Rafael Viñoly, Alison Brooks, Francis Kéré och Louisa Hutton är några av huvudtalarna. På Arena Berlin.

Mer att läsa