Gå till innehållet

Guiden: Arkitektbyggda trädkojor ska ge barnen en röst

Imorgon lördag är det dags för tävlingen Magiskt VM i trädhus, där arkitekter bygger för att lyfta och lära sig om barns perspektiv. Det och mer i Arkitektens evenemangstips för helgen och veckan.

Delta i världsmästerskap – i kojbygge

7-8 okt WORKSHOP. För fjärde gången arrangerar föreningen Magiska barnarkitekter Magiskt VM i trädhus. I år är temat barns rätt att göra sig hörda, och talarstolar ger pluspoäng. Juryn består av Erik Stenberg från KTH, Lisa Daram från Arkus samt sex unga och barn. Anmälan är fortfarande öppen, varje lag ska bestå av minst tre personer varav minst en arkitekt. Publik är välkommen att beskåda byggandet och de färdiga verken både under lördagen och söndagen. Utanför Nacka stadshus i Stockholm.

Offentlig konst om mänskliga rättigheter

7 okt-2 jan UTSTÄLLNING. Konstprojektet Presens: har Södertäljes stadskärna i fokus. Med sex platsspecifika verk är tanken att de mänskliga rättigheterna och allas rätt till ett levande stadsrum ska uppmärksammas. Bakom de tillfälliga gestaltningarna står två konstnärer, en fotograf, en formgivare samt scenografen och inredningsarkitekten Tami Salamon. I Södertälje.

Förslag till SAR:s jubileumstävling 1986 på Moderna museet av arkitekterna Sören Thurell och Ola Granath.

Visar konst i sitt gamla arkitektkontor

7-15 okt UTSTÄLLNING. När arkitekten Karin Lidmar gick i pension förra året startade hon ett galleri i sitt gamla kontor. Sedan dess har hon visat måleri, skulptur och foto i den gamla butikslokalen. Nu har turen kommit till kollegan och arkitekten Sören Thurell, som bland annat visar teckningar och musikslingor. På Galleri Nordpassagen i Stockholm.

Diskuterar Jane Jacobs arv

10 okt FILMVISNING. I samarbete kulturföreningen Doc Lounge och Urbanivation visar arkitektkontoret Radar filmen Citizen Jane, som handlar om Jane Jacobs. Efteråt blir det samtal om den amerikanska stadsbyggnadsaktivistens arv i Göteborg, med bland andra Johannes Hulter, vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg och känd ”Jacobian”. På Folk i Göteborg.

Mer att läsa