Gå till innehållet

Guiden: Träexperiment och briljanta idéer för flyktingmottagande

Tips på konferenser och utställningar de kommande veckorna.

Idéer som behövs

Till den 4 dec UTSTÄLLNING. Hösten 2009 presenterades manifestet Nödvändighetens arkitektur, och blev året därpå en triennal för hållbart samhällsbyggande. Vinnarna i tävlingen med samma namn tillkännages på Smålands trädagar 29-30 juni. Ett större antal bidrag ingår i utställningen Trä 2016 på Virserums konsthall.

Viks kyrka av JKMM i Helsingfors är ett av alstren som presenteras på Forum Wood Building Nordic.

Viks kyrka av JKMM i Helsingfors är ett av alstren som presenteras på Forum Wood Building Nordic.

Experiment i trä

Från 15 juni till 17 juni KONFERENS. Dags för den femte upplagan av Forum Wood Building Nordic, om trä i arkitektur, konstruktion och produktion. Föreläsningarna spänner från utländska utblickar till finska föredömen, som Viks kyrka av JKMM i Helsingfors. På Aaltouniversitetet i Espoo.

Publikfriande byggsats

Från 11 juni till 21 aug UTSTÄLLNING. Möbelsnickaren och formgivaren Gustav Person har skapat en monumental byggsats, enkom för besökarna av hans soloutställning Till förfogande. Den närmast oändliga konstruktionen av trä fogas samman av vanliga kontorsgummiband. På Vandalorum i Värnamo.

Den internationella konferensen What Design Can Do äger rum på Muziekgebouw i Amsterdam.

Den internationella konferensen What Design Can Do äger rum på Muziekgebouw i Amsterdam.

Designens sociala möjligheter

Från 30 juni till 1 juli KONFERENS. En tävling för modiga och briljanta idéer för flyktingmottagande, arrangerad i samarbete med UNHCR, är upptakten till What Design Can Do. Den internationella konferensen är inriktad på arkitekturens och designens sociala möjligheter. På Muziekgebouw i Amsterdam.

Bostäder som fler kan ha råd med

Från 30 juni till 1 juli KONFERENS. Bostadspriserna ökar runt om i världen. I världens allt mer segregerade städer har slumområden, trängsel och långa pendlingsavstånd blivit vardag. Vilka lösningar kan möta problematiken? Under konferensen No Cost Housing diskuterar namnkunniga arkitekter och forskare möjliga vägar framåt, bland dem Alfredo Brillembourg and Hubert Klumpner från Urban-Think Tank. På ETH i Zürich.

Mer att läsa