Gå till innehållet

Guiden: Hälsosamma skolgårdar, medborgardialog och träarkitektur

Tips på konferenser, föreläsningar, mässor och utställningar i helgen och veckan.

Bra miljöer för unga

24 maj KONFERENS. Trånga förskolegårdar har varit ett hett ämne det senaste året. Men hur ska utemiljöerna utformas för att bli riktigt bra för de unga, både från pedagogiskt och hälsomässigt håll? På Attraktiva skolgårdar ger forskare, fritidspedagoger och arkitekter svaren, bland annat Funkia med Rudbodaskolan. På Hotell Birger Jarl i Stockholm.

Medborgarnas inspel

22 till 24 maj KONFERENS. Nordic City Networks är en tankesmedja för samhällsplanerare och ett nätverk av nordiska städer. Vårens konferens ska handla om politiskt ledarskap och medborgarnas roll i stadens utveckling. Temat är Staden och medborgarna – i spänningsfältet mellan aktivism och medborgardialog. På Hotel Riverton i Göteborg.

Ljust och fräscht på agendan

25 maj FÖRELÄSNING. Serien “Intersektionella perspektiv på rum” fortsätter och näst på tur är konsthistorikern Jeff Werner med Svenskhetens vita rum. Han ska prata om hur det kom sig att svenskar började uppfatta sig som vita, blonda och blåögda – och på vilket sätt design och arkitektur upprätthåller den föreställningen. På Chalmers Arkitektur.

Uppfinningsrikedom på trämässa

25 till 26 maj. MÄSSA. Sen starten i nederländska Kortrijk 2005 har arkitektur-, inrednings- och teknikmässan Architect@Work expanderat till ett dussintal städer. Köpenhamn är inne på sin andra omgång och årets tema är “arkitektur och trä”. Fokus ligger, precis som i alla städer, på utställare som ska visa innovativa produkter, material, program och tjänster. Valet görs av en jury beståendes av arkitekter och inredningsarkitekter. På Forum Copenhagen.

Museum och iscensättning var temat för årets kurs i restaureringskonst på Mejan. Tjugo arkitekter, antikvarier, konservatorer, konsthistoriker och ingenjörer har arbetat med Mälsåkers barockslott vid Mälaren.

Museum och iscensättning var temat för årets kurs i restaureringskonst på Mejan. Tjugo arkitekter, antikvarier, konservatorer, konsthistoriker och ingenjörer har arbetat med Mälsåkers barockslott vid Mälaren.

Vår på Mejan

26 maj till 5 juni Utställning. Kungl. Konsthögskolans post-masterkurser i arkitektur samlar erfarenheter från året i tre vårutställningar. Population 14 av Critical Habitats tittar närmre på maktstrukturer, Mälåkers Revisited undersöker slottet som restaureringsexperiment och Alpha-Beta visar teoristudenternas individuella arbeten. På Galleri Mejan i Stockholm.

Mer att läsa