Socialdemokraten: “Folk vill inte ha modernistisk arkitektur”
Inför valet har vi intervjuat tre politiker, från höger till vänster, som har gett sig in i arkitekturdebatten. Här är det Johannes Hulter (S) som bekänner färg. Han anser att det finns "en modernistisk hegemoni" inom arkitektkåren.
Sedan flera år driver Socialdemokraterna i Göteborg att staden ska få mer klassisk arkitektur. De har skrivit in det i sin skuggbudget, och vill att medborgarna ska få mer inflytande över det som byggs.
Johannes Hulter, stabschef för S i Göteborg, uppfattar att klassisk, alltså förmodernistisk, arkitektur är vad folk vill ha. I en intervju med Arkitekturupproret jämförde han klassisk arkitektur med choklad och modernistisk byggnadskonst med pölsa.
Han refererar till en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet från i fjol, som visar att 64 procent av göteborgarna vill ha fler hus i ”klassisk stil”.
– Det vore konstigt att aktivt försöka bygga en stad som majoriteten inte tycker om, säger Johannes Hulter.
Men varför byggs det inte fler sådana hus? Enligt Johannes Hulter är byggindustrin konstruerad så att den främjar modernistisk arkitektur.
– Arkitekter, som många specialiserade professioner, har en egen syn på saker och ting som kanske skiljer sig från folkflertalets. Sedan gör byggare det rationellt, på sättet de tycker är enklast.
– Inom arkitektkåren finns det en modernistisk hegemoni. Pastisch är inte ett positivt laddat ord, säger han.
Förstår du vad och varför arkitekter gör som de gör?
– Jag känner ganska många arkitekter och har personligen ganska bra koll på hur man jobbar.
– En arkitekts vardag är ganska olika. Det beror på vilken position man har. Ritar man dörruppställningar kanske man inte har så mycket att säga till om, men har man ett eget kontor och en bra relation till en beställare, kan det vara annorlunda.
Finns det inte en risk att det folk vill ha är helt annorlunda ut om 20 år?
– Så kan det vara. Det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet vad som kan hända. Men när man ändå måste bestämma sig inför framtiden, måste man besluta om vad som är rimligt.
Han tror inte att klassisk arkitektur behöver kosta mer.
– När man pratade mycket om slutna kvarter för ett par år sedan så sa man att det blir för dyrt. Och att det är svårt att göra rumsuppdelningar. Men när politiken sa att man skulle ha det, visade det sig att man klarade av det.
Blir det inte mycket fokus på fasader?
– Om du har ett hus, så kommer de flesta människor att se det utifrån. Vad man gör inne får man bestämma själv, men utsidan är våra gemensamma väggar. Då blir det en politisk och demokratisk fråga.
Socialdemokraterna vill bland annat att medborgarna ska få rösta om hur Göteborgs konstmuseums utbyggnad ska se ut. Samdigt gjorde de en egen ”klassisk” skiss på en byggnad intill kommunmuseet, som stadsarkitekten kallade för ”fullständigt ogenomtänkt populism.”
Hur ska en sådan omröstning utföras?
– Vi har gett ett uppdrag att se över hur man kan låta människor rösta på de förslag som folk lagt fram. Exakt hur det ska gå till är upp till nämnden som fått uppdraget.
Finns det inte risk att de som har starkast åsikter främst kommer till tals i en omröstning?
– Så är det väl. Det är ett vanligt problem. Men man får i alla fall en chans, jämfört med om processen helt pågår bakom kulissen.
Om Johannes Hulter
Ålder: 48 år
Gör: Stabschef hos Socialdemokraterna i Göteborg
Från: Uppsala, men har bott i Göteborg i 26 år
Bästa äldre byggnad: Föreningsgatan 2 i Göteborg, av Louis Enders
Bästa nyare huset: Ekmansgatan 5, av Albert Svensson och TB-gruppen