Stor andel ägare och chefer bland delegaterna
Majoriteten av Sveriges Arkitekters yrkesverksamma, ordinarie stämmoledamöter är företagsägare eller har ledande befattningar. Det visar Arkitektens genomgång inför stämman i helgen.
37 av stämmans yrkesverksamma ordinarie ledamöter driver själva företag eller har någon form av chefsroll eller -titel inom privat eller kommunal verksamhet. I gruppen ingår företagsledare med flera anställda, chefer som studiochefer och stadsarkitekter samt även egenföretagare utan anställda. 32 av ledamöterna är anställda utan chefstitel eller annan ledande position, och elva är studerande.
Så ser representationen ut inför Sveriges Arkitekters stämma 2024.
I båda de största lokalföreningarna, Västra Götaland och Stockholm, som har elva respektive 28 representanter på stämman, hör majoriteten av de ordinarie stämmoledamöterna till kategorin medlemmar som driver företag eller är någon typ av chef inom privat eller kommunal sektor, enligt Arkitektens kartläggning.
Josefine Wikholm är ordförande i valberedningen i Västa Götaland. Hon säger att de i sitt urval varit noga med en bra representation när det gäller yrkeskategori, sektor samt fördelningen mellan män och kvinnor och att det finns en förklaring till att många på listan över ordinarie ledamöter har ledande positioner.
Vi tycker att det är viktigt med ledare på privata företag, både stora och små, och i kommunen.
– Vi vill gärna ha med stämmorepresentanter som har mandat och inflytande. Vi tycker att det är viktigt med ledare på privata företag, både stora och små, och i kommunen. Eftersom det är svårt att få ett ja från dessa mer påpassade personer, brukar vi sätta dem som ordinarie om de tackar ja. Vi vill också gärna ha med personer som varit med förut, som vet hur stämman fungerar, säger Josefine Wikholm.
Enligt henne är det något lättare att hitta engagerade personer bland dem som inte är chefer och bland yngre arkitekter som tidigare varit engagerade till exempel som studenter och som ännu inte skaffat barn. Flera sådana personerna finns med på listan med suppleanter, enligt Josefine Wikholm. Utöver de elva ordinarie ledamöterna som Västra Götaland har, måste det nämligen finnas lika många suppleanter som kan träda in om någon av de ordinarie får förhinder.
– Det är ett omfattande arbete att hitta 22 personer som kan representera vår lokalförening under en helg i Stockholm, säger Josefine Wikholm.
Alla, både ordinarie ledamöter och suppleanterna, är med på ett förberedande möte lokalföreningen har inför stämman. Detta för att bli insatta i frågorna på dagordningen, motionerna och, för dem som inte varit med förr, hur stämman fungerar. Att ordinarie ledamöter i slutänden får förhinder är vanligt, enligt Josefine Wikholm.
– Så om man tittar bara på den ordinarie listan blir fördelningen lite missvisande jämfört med verkligheten. Det blir ofta avhopp, så att flera av suppleanterna åker till stämman i stället, säger Josefine Wikholm.
Hur väl fördelningen med en majoritet ägare och chefer bland de ordinarie yrkesverksamma ledamöterna speglar medlemskollektivet finns inga siffror för. Dessa uppgifter finns inte fullständiga i Sveriges Arkitekters medlemsregister.
En fingervisning om hur många som har en chefsroll kan man få från förbundets senaste löneenkät, där 14 procent av de svarande angett att de är någon typ av chef. Till dessa ska också läggas de chefer som är delägare i företag och med i förbundets Företagarservice.
Representanterna till stämman utses alltså av Sveriges Arkitekters olika lokalföreningar som har olika många delegater beroende på storlek. Det finns totalt 15 lokalföreningar, från norr till söder.
Lena Engelbrekt är kontaktperson för lokalföreningarna på Sveriges Arkitekters kansli och den som hjälper lokalföreningarna att administrera medlemmarnas val till stämman.
Hon förklarar att vid sina respektive årsmöten utser lokalföreningarna valberedningen som i sin tur får instruktion att ta fram förslag på stämmoledamöter. I några få av lokalföreningarna finns inte en valberedning på grund av att det finns för få som engagerar sig; då är det styrelsen direkt som utser stämmoledamöterna.
I 99 procent av fallen är det de kandidater som lokalföreningen föreslagit som går vidare.
– Lokalföreningarna skickar sedan sina förslag på kandidater till mig och jag skickar ut en enkät till alla medlemmar i respektive lokalförening där de får godkänna förslaget eller föreslå andra kandidater. I 99 procent av fallen är det de kandidater som lokalföreningen föreslagit som går vidare, säger Lena Engelbrekt.
Medlemmarna får två till tre veckor på sig att rösta fram sina representanter till stämman. Lena Engelbrekt säger att hon även brukar skicka påminnelser. Trots detta är valdeltagandet lågt.
Enligt Lena Engelbrekt är det totalt bara mellan tio och 25 procent av medlemmarna i Sveriges Arkitekter som är med och röstar fram stämmoledamöterna. Som exempel: I lokalföreningen i Örebro finns 92 medlemmar. 16 av dessa röstade. I Västra Götaland skickades enkäten ut till 2079 medlemmar. 243 av dessa, det vill säga knappt tolv procent, var med och röstade fram sina representanter.
Emina Kovacic är förbundsordförande i Sveriges Arkitekter.
Hur ser du på det låga valdeltagandet när stämmoledamöterna ska utses?
– Tio till 25 procent är väldigt lågt. Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Vi vet att några lokalföreningar haft svårt att ens få ihop personer till styrelsen. Men lågkonjunkturen har visat, inte minst i att så många varit med och skrivit motioner till stämman, att det finns många engagerade personer. Kanske kan förbundet på något sätt jobba för att de också engagerar sig i sina respektive lokalföreningar.
Är det ett problem att den ordinarie representationen till stämman ser ut som den gör?
– Det är inte bra. Kanske borde valberedningarna få andra instruktioner, men förbundsstyrelsen äger inte lokalföreningarnas instruktion, det gör de själva. Samtidigt vet jag att det är ett svårt pussel att få till representationen också med yrkestillhörighet, sektor och kön. Jag har själv fått hundra påminnelser från min egen lokalförening om att engagera sig. Intresset är för lågt.
Kanske borde valberedningarna få andra instruktioner, men förbundsstyrelsen äger inte lokalföreningarnas instruktion, det gör de själva.
Den lokalförening Arkitekten talat med tycker att det är viktigt att få med erfarna personer i ledande position som stämmoledamöter, har de inte rätt i det?
– Så är det säkert och för att göra det attraktivt att engagera sig är det bra med en blandning, det är inget vi kan hindra. Många arkitekter som är chefer är också i första hand sitt yrke medan de identifierar sig med sitt ledarskap i andra hand.
– Men det är bra att vi påminner oss om att det är viktigt med arbetstagare bland våra förtroendevalda. Det perspektivet får inte halka efter. Jag har mött arbetslösa arkitekter som inte har pengar för en bussbiljett, på den nivån kan det vara. Alla som är chefer har ett ansvar att sätta sig in i det.