Hon sa upp sig och skrev en roman om staden
Lina Kumlin sa upp sig från jobbet som planeringsarkitekt och skrev istället en roman om Stockholm och dess människor. I höst debuterar hon med Staden. I råttans år.
– Våra städer är ingenting utan sina människor. Vi skapar staden tillsammans och det är precis det jag försöker skildra i boken, säger Lina Kumlin.
Frågor som rör städernas sociala hållbarhet har länge intresserat henne.
– Jag har tidigare jobbat med den typen av analyser men de når bara ett fåtal inom min egen bransch. Så nu har jag en grandios förhoppning om att min bok i stället ska nå ut till många läsare.
Romanen utspelar sig i Stockholm under pandemiåret 2020. Lina Kumlin väver in aktuella samhällsfrågor i berättelsen parallellt med att läsaren får följa sju huvudpersoner i förort och innerstad, med olika ålder, etnicitet och klassbakgrund. Människorna i boken kämpar på med sina liv utifrån de skilda förutsättningar de har. Stadsbildens utformning, de ojämlika levnadsvillkoren och segregationen bildar en fond till berättelsen som också innehåller gemensamma teman som kärlek, sorg och ensamhet.
– Jag är själv uppvuxen i Stockholm och har fått återupptäcka staden, lära känna den på nytt under tiden jag skrivit boken, säger Lina Kumlin.
Förebilden är författaren Per Anders Fogelström.
– Jag såg en dokumentär om honom och läste sedan hans klassiska stadsserie. Böckerna fascinerade mig jättemycket och jag började fundera på hur man skulle skriva en liknande serie idag.
Det här var sommaren 2020. Pandemin var påtaglig även för Lina Kumlin och hennes familj. Allting stillnade, hon fick tid att tänka, insåg att hon ville förverkliga sina lösa funderingar på en modern stadsroman.
– Jag har alltid varit en läsande person, däremot inte skrivit skönlitterärt tidigare.
Hösten 2021 började hon därför en skrivarutbildning på Ölands folkhögskola. Där mejslade hon fram sitt koncept och gjorde nödvändig research för att få berättelsen trovärdig. Hon intervjuade bland annat personer inom sjukvården, använde sig av sin mormors livsberättelser och fördjupade sig i mediernas rapportering om pandemin.
Långt innan hon hade planer på en bok bodde hon också i miljonprogrammets Husby under en kortare tid, en erfarenhet hon hade nytta av när hon valde att förlägga delar av boken just till Husby.
Under året på skrivarutbildningen började hon på allvar tro på sitt projekt och det ledde till att hon sa upp sig från sitt jobb på den dåvarande arbetsplatsen WSP för att skriva klart boken.
– Jag skickade in manuset till tio förlag och det dröjde faktiskt inte länge förrän ett av dem hörde av sig och var intresserade.
Hur kändes det? Att lyckas ge ut en bok på ett etablerat förlag är få förunnat.
– Ja, det var helt fantastiskt, jag firade med bubbel, det känns fortfarande overkligt. Det här är ju också en helt ny bransch för mig att lära känna.
Boken är tänkt att ingå i en större serie som sträcker sig från 1980-talet fram till nutid. Den kom ut lagom till Bokmässan som hölls i Göteborg i helgen, där Lina Kumlin deltog i ett seminarium om livet i miljonprogrammet.
Om Lina Kumlin
Lina Kumlin är 43 år och uppvuxen i Huddinge i södra Stockholm. Idag bor hon i Nyköping med sin familj. Hon är planeringsarkitekt med examen från Blekinge tekniska högskola och har tidigare arbetat med olika slags samhällsbyggnadsfrågor och även fördjupat sig i ensamhet ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Idag driver hon det egna företaget Ruburbia där hon, parallellt med sitt eget skrivande, arbetar med undervisning och rådgivning kopplat till hållbar samhällsutveckling. En av de senaste böckerna hon läst är Diamant Salihus När ingen lyssnar.
Lina Kumlins roman Staden. I råttans år ges ut på förlaget Romanus och Selling.