Gå till innehållet

Centerpartisten: ”Varför skulle stadsarkitekten ha bättre smak?”

Inför valet har vi intervjuat tre politiker, från höger till vänster, som har gett sig in i arkitekturdebatten. Här är det Gunnar Selberg (C) som får bekänna färg. Låt byggherrarna få mer makt över sina projekt – och ställ mindre krav från kommunen, är hans paroll.

Gruvdriften har gjort att det byggs mycket i Kiruna och närliggande områden, bland annat eftersom hela staden har behövt flyttas.

Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna, anser att kommunen inte ska ”peta för mycket” i det som byggs – och att deras stadsarkitekt bara ska bestämma över helheten och i enstaka fall.

– Vi i Kiruna har mycket att glädjas åt vad det gäller vad arkitekter bidragit till. Vi har många byggnader som vi är jättestolta över, tack vare kompetenta arkitekter.

– Men om till exempel LKAB har anlitat en arkitekt för att rita ett hotell, så ska inte vi ha en stadsarkitekt som har synpunkter på hur gavlar och annat ser ut. Det tycker jag är fel. Vad säger att vår stadsarkitekt skulle ha bättre smak?

Överklaganden och en långsam bygglovshantering kan leda till att projekt försenas ordentligt i Kiruna – eftersom det bara går att bygga under en kort tid på året, enligt Gunnar Selberg.

– Om processen drar ut för mycket på tiden så kanske de inte hinner med.

Chefen på miljö- och byggavdelningen har fått i uppdrag att snabba på handläggningen i kommunen, bland annat genom att begränsa antalet yttranden från andra tjänstemän. Besluten fattas normalt av tjänstemän på delegation.

– Han (chefen) gör ett fantastiskt arbete.

Gunnar Selberg tror inte att kvaliteten blir lidande av en enklare bygglovsprocess.

– Jag ser inte att det ska behövas en överprövning av kommunen. Den som satsar pengarna kommer att ha en ambition att bygga ett så fint hus som möjligt, som håller så länge som möjligt. Som har så låga driftskostnader som möjligt.

Men finns det en risk för att viss kvalitetssäkring går om intet?

– Jag vet inte om det skulle finnas en sådan risk. Jag tror att alla som bygger ett hus vill att det ska bli vackert, omtyckt, uppskattat och i bästa fall vinna ett litet pris. Det ligger väl i sakens natur att det ska bli så fint som möjligt.

– Det är väl som om man ska måla en tavla. Ingen målar väl en ful tavla bara för att det ska gå fort.

Hus ska helst stå länge, är det inte bra att vara säker på att det blir rätt och genomtänkt?

– Men om någon går in med 50 miljoner i en fastighet, så är jag övertygad om att personen eller företaget försöker att hitta en arkitekt som vet vilka material som ska användas för att det ska hålla länge. Det är därför man anlitar proffs.

Han säger samtidigt att kommunen ska ha en överblick och vara noggrann om det handlar om centrala delar av staden.

– Då ska man inte tillåta. Då kanske någon smäller upp någon låda. Stan ska vara snygg. Man mår ju bra i en vacker stad, det är jätteviktigt.

– Men i ett volymhandelsområde ska företagen kunna räkna hem investeringen. Har vi massa synpunkter, blir det ingen investering alls.

Gillar du själv ”klassisk” eller modern arkitektur?

– Jag njuter när jag tar en kopp kaffe och ser på fasaderna på Stureplan. De tycker jag är jättevackra. Men skulle vi bygga så i dag, hade ingen haft råd att bo där.

– Så jag står där mittemellan. Kan man inte fuska lite grann? Jag pratade med en kvinna som visade en skiss på ett hus och sa ”tänk om man kunde måla sådana rosetter eller blad runt fönstren”? Jag står någonstans där.

Om Gunnar Selberg

Ålder: 64 år

Gör: Centerpartistiskt kommunalråd i Kiruna

Bästa äldre byggnad: Universitetshuset i Lund, ritat av Helgo Zettervall

Bästa nyare byggnad: Hotellet Niehku Mountain Villa vid Riksgränsen, ritat av Krook och Tjäder

Mer om Val 2022

Mer att läsa