Gå till innehållet

“Vi borde rita bättre förskolor”

Det är ett misslyckande att vi i Sverige går med på att rita förskolor som är mycket sämre än de kan vara, skriver Pernilla Kindell.

Vid det senaste årsmötet för lokalföreningen Sveriges Arkitekter Halland presenterades det nya stadsbyggnadsprojektet Västerport i Varberg. 2 500 nya bostäder ska byggas vid en efterlängtad hamnremsa nära torget i centrum. Äntligen blir havet tillgängligt när tågspåren flyttar ner under mark!

På hemsidan presenterar man stolt ”mer strandpromenad, mer kontakt med havet, mer mötesplatser och fler områden med vacker bebyggelse där olika sorters människor tycker om att vara. Västerport ska bli en stadsdel för alla.” Det var särskilt roligt att höra hur teamet jobbat med delaktighet, vid flera tillfällen visades inspirerande bilder på engagerade barn i olika åldrar som fått komma med synpunkter vid workshops. Man värnade särskilt om barnens perspektiv och hade verkligen ansträngt sig för att locka de medborgare som ofta inte har tid att delta genom att förlägga evenemangen på helger.

Svenska arkitekter åker gärna till Köpenhamn och förundras över de ambitiösa förskoleprojekt som tar plats i Danmarks huvudstad.

När sedan förslaget presenterades visade det sig att en liten förskola pressats in att dela uteplats med en bostadsgård i norrläge. Och trots att projektledare Claes Premmert konstaterade att Hammarby Sjöstad, Norra Älvstranden och Norra Djurgårdsstaden inte lockat den målgrupp man från början trodde skulle sälja sina villor och flytta in till en praktisk lägenhet i stan, och att det mesta talade för att även Västerport i framtiden snabbt skulle locka till sig unga par som inom några år behövde förskoleplats, så fanns det helt enkelt inte yta över för någon vettig förskola just här.

Svenska arkitekter åker gärna till Köpenhamn och förundras över de ambitiösa förskoleprojekt som tar plats i Danmarks huvudstad. Ofta står de för sig själva, på en egen tomt och sticker ut i skala och form för att tydligt tala om att ”här kommer nästa generation” och bidrar till helheten genom att vara någonting annat. Vad är det som hindrar svenska stadsplanerare från att tänka likadant? Varför lyfter man inte blicken och ser hela ekonomin i ett sånt här projekt? Det är väl en ren samhällsvinst om alla får ta plats? Rimligtvis finns inte mer yta i Köpenhamn än i Varberg. På något vis lyckas de räkna hem kalkylen trots att värdefull mark inte exploaterats till max överallt.

Vi vet att vi kan bättre. Det duger inte att göra som man alltid har gjort. Ett misstag är bara ett misstag om man inte lär sig något. Tveka inte att höra av dig om du vet hur danskarna räknar för att få det hela att gå ihop på sista raden. Vi behöver den kunskapen!

Mer att läsa