Gå till innehållet

“Vad säger Sveriges Arkitekter om Greta Thunbergs uppmaning?”

Sveriges Arkitekter skulle kunna vara en modig förebild genom att uppmana sina medlemmar att gå ut och manifestera den 27:e september, skriver en grupp arkitekter.

I en debattartikel i Aftonbladet den 25:e juli 2019 uppmanar Greta Thunberg och Fridays for future alla fack att strejka för klimatet den 27:e september. Själva har ungdomarna sedan ett år tillbaka strejkat från skolan varje fredag. Detta för att påverka politiken att agera i linje med Parisavtalet, vilket innebär att globalt hålla sig under 1,5 graders uppvärmning. Nu uppmanar Fridays for future oss vuxna att visa att även vi förstår allvaret i klimatkrisen. Att de vänder sig till facken förklarar de såhär:

“Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.”

Vi kan vara nyckelspelare i omställningen, och vårt etiska ansvar uppmanar oss att vara det.

Vi som undertecknar den här debattartikeln vill därför ställa frågan till Sveriges Arkitekter, om hur förbundet ställer sig till uppmaningen. Landskapsarkitekter, inredningsarkitekter, byggnadsarkitekter och fysiska planerare spelar viktiga roller i både det privata och det offentliga när det gäller det framtida samhälle som byggs. Vi kan vara nyckelspelare i omställningen, och vårt etiska ansvar uppmanar oss att vara det. Som vuxna behöver vi också manifestera för de unga att vi är engagerade i dessa framtidsfrågor och vill göra vårt bästa, från de positioner vi har, för att påverka.

Det tyska facket Ver.di uppmanar sina medlemmar att gå ut och manifestera tillsammans med de unga, om än inte att strejka. Sveriges Arkitekter skulle kunna göra detsamma, och vara en modig förebild genom att uppmana sina medlemmar att gå ut och manifestera den 27:e september. I manifestationen kan vi möta de unga över hela landet i samtal om våra gemensamma framtidsfrågor. Vi kan visa att vi tar deras vilja till förändring på allvar. Vad säger ni?

Mer att läsa