Gå till innehållet

“Tillsammans kan vi höja lönerna!”

Med samarbete och högre arvoden kan vi arkitekter höja lönerna, menar Sofia Tängh Wrangel.

Tiderna för oss arkitekter har knappast varit bättre. Bättre för att förändra vår position och bättre för att ta betalt för det värde vi skapar. Men det är någonting fundamentalt fel när alla är överens om att vi, trots att marknaden svämmar över av jobb, tar för lite betalt och har för hög arbetsbelastning. Det är ju den här positionen som vi har drömt om och jobbat för. Så varför tar vi då inte mer betalt, varför låter vi oss själva gå in i väggen och må dåligt?

Det är nu vi har möjligheten att forma vår situation till den vi alltid önskat oss. Inom branschen verkar alla rörande överens, så nu gör vi det! Vi börjar ta bättre betalt. Börjar ställa högre krav på att vinsterna i byggbranschen ska fördelas över hela arbetskedjan. Höjer lönerna. Kräver rimliga tidsplaner. Väljer projekt och gör det just vi är bra på.

Om kunderna protesterar ber vi dem vända sig någon annanstans. För det är häri problemet ligger för kunderna, och möjligheten finns för oss. Så gott som alla kontor är nästan överbelastade idag. Varför konkurrerar vi då med varandra med låga priser och jobbar så att vi går in i väggen? Istället borde vi samarbeta och tillsammans se till att vi får ett bättre arbetsklimat.

Arkitektföretagens aktieägare har redan de största vinstmarginalerna på decennier och att hålla nere lönerna är inte rätt väg att gå. Förutom att höja priserna finns här mycket annat att arbeta med om man vill sänka kostnaderna och öka vinsterna, till exempel så kan branschen samarbeta med att sänka kostnaderna för programlicenser och andra fasta kostnader.

En stor del av vinsterna som arkitektföretagen gör bör istället gå till generella lönelyft. Vi måste prioritera att alla i branschen känner sitt värde. De stora produktionerna kräver den stora massan och den stora massan är vi. Tänk vilka värden du och jag skapar varje dag!

Så kräv ett rejält lönepåslag vid nästa lönesamtal. Och om chefen protesterar så ber du hen höja priserna. Nu gör vi det här tillsammans!

Det är inte synd om oss arkitekter, vi har det gott ställt. Så om pengar inte motiverar dig, gå ner i tid eller ge dem till ideella ändamål. För där pengarna hamnar nu gör de ingen samhällsnytta.

Mer att läsa