REPLIK: ”Företagen har ett stort ansvar att hålla priserna på en hållbar nivå”
Katarina O Cofaigh, upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter, svarar på tidigare debattinlägg apropå låga priser i offentlig upphandling.
Sveriges Arktiekters undersökning om arkitektupphandlingar har fått vingar och det är många som är oroliga och faktiskt rent ut förbannande.
Nej, 300 kronor för en konsulttimme i vår bransch är varken rimligt eller OK. Även om marknaden är som den är och många kämpar för att hålla företagen flytande och personalen kvar, så är det kortsiktigt att lägga låga priser i offentlig upphandling. Inte ens beställare tycker att detta är en bra utveckling, vilket Arkitektens nyhetsartikel om Kalix tydligt visar.
Det är bra att vi är så många som är eniga om detta och förstår konsekvenserna. Nu måste vi alla hjälpas åt för att stävja denna utveckling! Nu behöver vi alla hjälpas åt för att rida ut de här svåra tiderna och göra vårt bästa för att konsultarvodena hålls på en hållbar nivå. Företagen som lägger de låga priserna har ett stort ansvar – Innovationsföretagen, ni ställer väl upp?!
Jag som följer alla upphandlingar och förstår följderna av olika upphandlingsförfaranden ser en positiv trend där fler upphandlare försöker göra priset mindre avgörande vid val av arkitekt. Det finns exempel där man värderar verkshöjd, kompetens på riktigt, förhandlar och intervjuar. Det är en positiv utveckling, även om vi tycker att förändringen går trögt.
Detta gör vi på Sveriges Arkitekter:
- Vi sprider gärna goda exempel i vårt arbete för att informera om bra sätt att handla upp arkitekttjänster. Helst till de myndigheter som ger råd till upphandlare för största möjliga spridning.
- Vi intensifierar vår rådgivning till upphandlare. Det blir mer material på vår hemsida och vi resonerar alltid med upphandlare om smarta sätt att handla upp. Vi kontaktar också upphandlare när vi ser knasiga upphandlingar, genom Upphandlingsakuten.
- Vi söker samarbeten med beställarnas organisationer eftersom detta är ett gemensamt problem.
- I arbetet med att revidera EU-direktivet för offentlig upphandling står det högt på vår agenda att intellektuella tjänster ska särskiljas så lägstaprisupphandling blir omöjligt – men detta är inte ett löfte, och ligger långt fram i tiden.
Katarina O Cofaigh är arkitekt SAR/MSA och upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter.