Gå till innehållet

”300 kronor i timmen i Kalix är en käftsmäll”

Hur tufft vi än har det så kan vi bara inte tillåta oss att hamna i detta lågvattenmärke som vi nyligen fick läsa om – 300 kronor i timmen för en uppdragsansvarig arkitekt.

Julen står för dörren, räntan och inflationen är hög och arkitektbranschen upplever sin värsta kris sedan 90-talet.

Julklappar ska köpas och jag skrollar bland sajterna efter nya kökshanddukar och hittar två för 348 kronor på rea. Jag skulle annars med marginal kunna lägga de pengarna på att köpa en uppdragsansvarig arkitekt i Kalix under en timme – ett bottennapp i förra veckans flöde. Hur tänker vi när vi tillåter en prispress till 300 kronor i timmen? Ska arkitektyrket förflyttas till ett låglöneyrke med ingångslöner på 10 000 kronor i månaden ihop med en utbildning som då i rimlighetens namn borde förpassas till att bli en snabb distanskurs på nätet. Eller? 

Offentliga upphandlingar styrs allt som oftast av pris vilket ligger till grund för den absurda prispress som vi nu ser. Att arbeta strategiskt med upplägg och prissättning är naturligt för alla konsultbyråer men vad säger det om oss arkitekter om vi är villiga att sätta 300 kronor per timme för en uppdragsansvarig arkitekt? Hur långt är vi villiga att gå i denna prispresslabyrint där det till slut kommer bli svårt för oss att hitta ut? 

Hur långt vi är villiga att gå i denna prispresslabyrint där det till slut kommer bli svårt för oss att hitta ut? 

Jag är till vardags vd på Strategisk Arkitektur, ett arkitektkontor med över 70 personer som arbetar inom allt från inredning till stadsutveckling. Det är klart att vi känner av den tuffa konjunkturen. Vi får kämpa för varje uppdrag och prispress är en del av vår vardag. Hela tiden pågår diskussioner kring strategier för att nå nya uppdrag och samtidigt vara en attraktiv arbetsplats med välmående medarbetare. När det vänder vill vi stå ännu bättre rustade än var vi var innan. 

För alla oss som dagligen sliter för att hävda arkitektens unika roll i att skapa värden, upplevelsemässiga som ekonomiska, så innebär denna utveckling som vi nu kan läsa om en riktig käftsmäll. Hur tufft vi än har det så kan vi bara inte tillåta oss att hamna i detta lågvattenmärke. Den här utvecklingen kommer inte att hålla i längden. Det är en kortsiktig lösning som backar branschen och marginaliserar vår roll ännu mer. 

Nej, jag uppmanar hela branschen att stå upp för arkitektens värde och i stället ta diskussionen om vad vi kan bidra med. Sluta upp med denna vansinniga prispress där vi gräver vår egen grav. Låt oss på bred front fortsätta att kämpa för rimliga upphandlingskrav och genast sluta med att pruta med oss själva.

#300bottenärnådd

Johanna Munck af Rosenschöld är arkitekt SAR/MSA och vd på Strategisk Arkitektur. 

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa