Debatt

”Hyresrätten är den mest lönsamma affären”

18 oktober 2017

Bostadsmarknaden har allt för länge varit en värld där man kan tälja guld med pennkniv. Men det spelar ingen roll vad vi som arkitekter ritar om vi inte kan räkna, skriver Magnus Månsson, koncernchef på Semrén och Månsson.

Annons

Semrén och Månsson är arkitekter och byggherrar för en fastighet med hyresrätter på Danska vägen i Göteborg.

Det pratades om ”chockvågor” på bostadsmarknaden häromdagen när Wallenstam meddelade att bolaget ställer om 90 bostadsrätter till hyresrätter. Inte så konstigt, kanske. Marknaden är ovanligt nervös för närvarande och Wallenstams utspel kommer givetvis att få konsekvenser – och påverka mängder av fastighetsutvecklares pågående och framtida projekt.

Trots att bristen på bostäder i Sverige kvarstår och att vi har ett fortsatt ekonomiskt gynnsamt läge med god konjunktur, hög tillväxt och låg ränta, märks ett allt svalare intresse på bostadsrättsmarknaden. På Semrén & Månsson märkte vi av de första tecknen redan efter sommaren genom ett ökat antal förfrågningar om att rita hyresrätter och önskemål att se över om bostadsrätter kan ritas om till hyresrätter. Tendensen var lätt att tyda; beställarna intog beredskap inför en kraftfull förändring.

Vi måste bevisa att vi tar ansvar genom hela byggprocessen och att vi kan rita smartare, effektivare och med fortsatt värde för fastighetsägare, boende och samhället i stort.

Annons

Nu går vi ofrånkomligen mot en mer osäker bostadsmarknad. Och det ställer nya och högre krav på oss som arkitekter. Vi måste bevisa att vi tar ansvar genom hela byggprocessen och att vi kan rita smartare, effektivare och med fortsatt värde för fastighetsägare, boende och samhället i stort.

Ett kalkstensgolv i en bostad är till exempel en stor investering på kort sikt, men skapar långt större värden över tid både för fastigheten i sig och för de som ska bo i den. Dyrt idag, billigt i morgon, är en gammal klok byggmästarkunskap som blivit alltför sällsynt på dagens kostnadsoptimerade bostadsmarknad.

Låt mig belysa med ett exempel. Redan 2003 fick vårt arkitektkontor en markanvisning av Göteborgs stad. Vi valde då att inte bara gå in som arkitekter, utan också som byggherre i projektet med över 60 hyresrätter på Danska vägen i Göteborg. Målet var att bevisa att det går att bygga hyresrätter, inte bara billigare utan också med vinst. Och vi fick rätt, många gånger om. Det är lärdomar som kommit andra fastighetsutvecklare till gagn sedan dess. För trots hög materialkvalitet låg produktionskostnaderna i Danska vägen-projektet klart under snittet. I och med marknadens svängning aktualiseras nu kunskapen från att bygga i egen regi. Hyresrätten är här för att stanna. Näst efter hotell är det den mest exklusiva boendeformen. Om man jämför utifrån parametrarna ekonomisk risk och service så är hyresrätten tveklöst bättre än bostadsrätten.

Kort sagt, hyresrätten är en lönsam affär för alla. Så nu måste vi sätta igång och rita och bygga fler hyresrätter som skapar värde för både beställarna, de boende och samhället i stort.

Magnus Månsson Arkitekt MSA, adjungerad professor och koncernchef Semrén & Månsson

4 kommentarer

Mycket bra artikel! Det som behövs är framför allt fler hyresrätter med överkomlig hyra. Och av god kvalitet/hållbarhet, och med ett utseende, skala och funktion som tillför värden till området, istället för att förfula, dominera och bryta sönder. Byggnaden på bilden var ovanligt attraktiv för att komma från Semrén & Månsson. Gärna mer åt det hållet, med normala hus i klassisk kvartersstad/stadsgator, och mindre av provocerande monsterkuber, parasiter och spektakulära solitärer.

Ledsen Magnus, men jag håller inte med dig. Hyresgäster som ibland över flera decennier via sin hyra betalt räntor och amorteringar för byggnaden de bor i står i slutändan utan eget kapital, ingen egendom att belåna, samma höga hyresnivå och med mycket begränsad makt över den egna bostaden. Hyresrätt är nog bra för kortsiktigt boende och för långsiktiga investerare och ägare, men alldeles för många fattiga människor tvingas in i hyresavtal som kommer att hålla dem fattiga.

Hej Staffan
Jag tror du missförstod poängen med artikeln. Hyresbostäder måste exempelvis kläs med hållbarare material för att minska renoveringsbehovet i framtiden. Ett minskat renoveringsbehov ger lägre hyror på sikt. Att bygga hus som är av bättre kvalitet är därför gynnsamt för samhället i stort på sikt men kanske inte för byggbolagen som hellre river och bygger nytt.

Ditt inlägg handlar om att det är bättre ekonomiskt för den enskilde att äga sin bostad vilket är en helt annan fråga.

Det här resonemanget stämmer bara om vi antar att bostäder alltid stiger i värde. Månssons tes bygger på att vi ser tecken på att detta inte kommer vara fallet framöver. Att ha en hyra som inte går till eget kapital är bättre än att ha ett bostadslån som är högre än bostadens värde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till nästa artikel