Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

”NollCO2 finns bara i fantasin”

Klimatfrågan måste kommuniceras. Men kommunikationen om klimat blir så lätt greenwash. Förenklingen leder till oklarheter och alla mäter på olika sätt. Vi har nu förstått att vi måste mäta livscykel. Men om vi mäter den på olika sätt kan den inte jämföras. Sjukt svårt, skriver arkitekt Peter Ullstad.

Allt vi gör kostar CO2. Vi måste vara eniga om det. ALLT VI GÖR KOSTAR CO2. Jag hade ett långt snack med SGBC (Sweden Green Building Council). De är på den goda sidan. De kämpar för att vi ska hitta gemensamma mätdata och ändå så vill jag anmäla dem för allmänna reklamationsnämnden när de säljer in sin NollCO2-idé. Vi kan inte, hur mycket trä vi än avverkar, komma ner i noll CO2. Endast luftslott är CO2-neutrala. SGBC har ändrat sin logga till netto NollCO2. Namnet bygger på falsk varudeklaration. Det ger oss ett sken av att vi kan bygga utan klimatpåverkan.

Killgissningarna blir norm och vetenskap i klimatkompensationens förlovade land.

Vi lever i en tid när vi kompenserar (köper oss fria) genom olika mer eller mindre vetenskapliga och osäkra klimatkompensationsmetoder. Det innebär till exempel att vi inom ett system (en stadsdel eller en byggnad) kan se över energiförsörjning och lämna ett överskott. Det överskottet kan vi sen förhålla till en avskrivningstid som då, om typ 50 år, påvisar att vi bidragit till klimatet förutsatt att vi har samma typ av energisystem i Sverige om 50 år som vi har idag. Eller utanför systemet; vi planterar träd någonstans i världen som vi hoppas inte avverkas i förtid eller brinner upp. Killgissningarna blir norm och vetenskap i klimatkompensationens förlovade land.

Självklart är energiförbrukning, förvaltning och livscykelanalyser viktigt och nödvändigt. Det måste vi fortsätta att skärpa och utveckla. Men ska vi få till jämförbara data i nyproduktion så måste vi göra det omöjligt och dyrt att åka slalom när vi certifierar och jämför. Den rimligaste gemensamma enheten är att räkna på kg CO2 per kvm nyproduktion. Fler och fler gör det i enstaka projekt; NCC, Skanska, Vasakronan, Castellum och så vidare. Men det får inte handla om enskilda projekt längre. Alla vi måste i alla våra projekt ta reda på hur mycket det vi ritar och bygger kostar i valutan CO2/kvm BTA.

Mer att läsa