Så fick de nya jobb trots krisen
Det är hård konkurrens om jobben just nu. Många möts av ”tack för din ansökan…” eller tystnad. Men det finns också en del som lyckats. Arkitekten har talat med fyra arkitekter som delar med sig av sina goda erfarenheter.
Som för många andra arkitekter blev Elin Rosenberg av med sitt jobb på ett för en tid sedan. Hon arbetade för en bostadsutvecklare när marknaden bromsade in. Eftersom hon snabbt behövde ett nytt jobb bestämde hon sig för att söka sig lite utanför mittfåran.
– Jag sökte verkligen allt möjligt. Dels för att öka mina chanser att få ett jobb och dels för att få gå på lite intervjuer och vänja mig vid det.
För Elin Rosenbergs del gav det ganska snabbt ett jobb som projektledare inom anläggning på Treeline.
– Mina råd till andra är att vara öppen för olika alternativ – det är bra att samla på sig olika erfarenheter. Och att vara öppen med att man söker jobb så man kan få. Hjälp av sitt nätverk.
För Ellen Lundh var läget utmanande på ett annat sätt. Hon tog sin master inför sommaren 2023 – ett tufft läge att komma ut på arbetsmarknaden i. Flera kloka beslut och hårt arbete gör att Ellen Lundh fick sin första riktiga anställning före sommaren, alltså ungefär ett år efter examen.
– Jag hade ändå en del erfarenhet eftersom jag kämpade stenhårt för att få en praktikanställning under min utbildning. Jag lyckades få en praktikplats under covid och var på Semrén & Månsson i nästan ett år plus att jag har kunnat jobba lite extra där också.
En bonus med praktikanställningen var att Ellen Lundh kunde få a-kassa när hon inte fick något jobb. Hon gick också en utbildning i bygghandlingsprojektering och skaffade sig genom det kunskaper som många nyexade saknar.
– Jag sökte över 60 jobb. Det var väldigt svårt att få svar och många jag känner som tagit examen ett år tidigare än mig var också arbetslösa.
Envishet, praktikanställningen och fortbildningen gav till slut resultat och i dag arbetar Ellen Lundh som medverkande arkitekt på Fojab i Göteborg.
– Mina bästa råd är att inte ge upp, satsa mycket på portfolion och att vässa sig medan man är arbetslös. Det var faktiskt den kursen som blev avgörande för att jag fick jobbet. Alla jag känner som har fått jobb efter examen har gjort praktik. Så det är också väldigt viktigt med tyvärr svårt att få.
Ylva Preutz har en lite annan profil än de flesta på marknaden. Hon är inte arkitekt, utan kulturgeograf, processledare och specialist på social hållbarhet. Hon har haft en rad ledarroller under sin karriär. Men i våras blev läget ohållbart för hennes tidigare arbetsgivare och hon behövde söka sig vidare.
– Jag har ett stort nätverk och är inte knuten bara till ett affärsområde. Det var till min fördel när jag började söka. Jag var väldigt aktiv och kontaktade många olika arbetsgivare. För mig var det första gången jag var i situationen att jag verkligen behövde hitta ett jobb.
Det löste sig på bästa sätt för Ylva Preutz som nu är ny affärschef inom kulturmiljö och stadsbyggnad på Nyréns – ett drömjobb för henne.
– Mitt råd är att vara öppen med att man söker jobb – folk vill hjälpa till. Alla vet att de är lågkonjunktur och man ska inte känna skam att man hamnar i den situationen. De som är lite yngre vill jag uppmana att söka roller vid sidan av att vara arkitekt på ett kontor. Det finns många möjligheter som arkitekt: jobba på kommun, skriva, hållbarhet, digitalisering inom branschen och så vidare. Det här kan vara ett bra tillfälle att omforma eller bredda sig lite i sin karriär.
Mitt i en kris finns det också de som bara byter jobb för att de söker utveckling. Så var det för Oscar Nord i Umeå. Han hade ett bra jobb, men fick chansen att prova sina vingar hos Link arkitektur. Igen får man säga. För Oscar Nord arbetade på Link tidigare i karriären också.
– Det kan vara ett råd kanske, att söka sig till en tidigare arbetsgivare. Då vet de redan vad man går för, men jag tror att det lätt blir att man inte riktigt tänker att man kan göra det.