UIA tar ställning mot krig och ockupation
Den internationella arkitektorganisationen UIA har gjort ett utlåtande med anledning av pågående konflikt och humanitära kris i Mellanöstern, särskilt i Gaza och Libanon.
Beslutet om utlåtandet fattades vid UIA:s senaste extrainsatta generalförsamling och meddelades i december. UIA beskriver beslutet som ett sätt att visa solidaritet och en markering mot krig, våld och territoriell ockupation.
Bakgrunden till det aktuella utlåtandet är en motion från medlemsorganisationerna i Tunisien, Algeriet, Egypten, Mauritanien och Palestina. Motionen baseras på bland annat internationella rättsprinciper och FN-resolutioner, såsom FN:s resolution 242 (1967) som uppmanar till tillbakadragande från ockuperade områden. Den hänvisar även till Internationella domstolens bedömningar om illegitimiteten i Israels ockupation och behovet av att skydda civilbefolkningen.
UIA tar i sitt utlåtande ställning för fyra punkter:
- Grundläggande rättigheter: Rätten till liv och värdiga livsmiljöer som säkrar välmående, hälsa och säkerhet för alla.
- Fördömande av våld: Starkt fördömande av krig, aggression, förstörelse av civil infrastruktur och skada på civilbefolkning.
- Skydd av kulturarv: Fördömande av förstörelse av kulturella och historiska landmärken som är vitala för ett kollektivt minne och mänskligt skapande.
- Engagemang för fred och återuppbyggnad: Erbjuda UIA:s expertis inom nödåtgärder och stadsåteruppbyggnad för att återuppbygga ödelagda områden.
UIA (the International Union of Architects) grundades 1948 för att samla världens arkitekter och delta i återuppbyggnaden av städer och byar som förstördes under andra världskriget. UIA samlar idag arkitektorganisationer från totalt 124 länder och områden. Sveriges Arkitekter är en av medlemmarna genom den nordiska sektionen inom UIA.